вторник, 29 декември 2009 г.

ЧЕТИРИ ПРОЧИСТВАНИЯ

Хроничните ни болести не се дължат на пренесени в миналото остризаболявания. Те се развиват. Вашето тяло постоянно се бори да изхвърлизамърсителите. За да сте непрекъснато болни, трябва да иматенепрекъснато сднабдяване със замърсители! Тези четири прочиствания — назъбите, храненето, тялото и дома имат за цел да отстранят паразитите изамърсителите. Само тогава вашето тяло ще може да оздравее.
ЗЪБНО ПРОЧИСТВАНЕ
(Тази част е с участието на стоматолога д-р Франк Джеръм)
Д-р Джеръм: Концепцията зе лечение на зъбите, преподавана в Америка е,че зъбите трябва да се спасяват с всички възможни средства, като сеизползват най-здравите и дълготрайни материали. На токсичнитевъздействия не се отделя особено внимание. Мнението на болшинствотозъболекари може да се синтезира в следното: „Каквото каже АмериканскатаАсоциация на Стоматолозите, е правилно."
По-разумна е концепцията, че няма смисъл да се спасява един зъб, ако стова ще се навреди на имунната система. Това трябва да е и вашиятръководен принцип.
Причината (поради която зъболекарите не виждат токсичните ефекти) е, чете не ги търсят и не питат за тях. Ако на един човек направят трипломби с живачна амалгама и след седмица получи проблем с бъбреците,към кого ще се обърне той — към зъболекаря или лекаря си? Дали някойказва на зъболекаря си за проблема с бъбреците или на лекаря си зазъбните пломби? Връзката никога няма да бъде направена.
Пациенти, на които са отстранени металните пломби, често престават дасе оплакват от нещо, което ги е измъчвало отдавна, но не казват за тована зъболекаря си. Пациентът трябва да бъде питан! Веднъж почувствали седобре, пациентите считат това за естествено и също не правят връзка съсстоматологичната работа. Не при всички, обаче, подобрението настъпваведнага след отстраняване на метала.
Намерете си „алтернативен" зъболекар. Тези т. нар. алтернативнизъболекари ръководят движението за забрана употребата на живак взъболечението. Не само живакът, всички метали трябва да бъдатзабранени. Ако вашият зъболекар не спазва необходимите процедури,намерете друг, който ще го прави. Въпросите, които трябва да зададете,когато позвъните на нов стоматологичен офис са:
1. Правите ли живачни пломби? (Правилният отговор е: „Не".Ако правят, вероятно нямат достатъчно опит с използването на неметалнисплави.).
2. Оправяте ли зъбни канали? (Правилният отговор е:"Не".Ако ги оправят, вероятно не разбират добре алтернативното зъболечение.).
3. Отстранявате ли амалгамни татуировки? (Правилниятотговор е: „Да". Тези татуировки представляват следи, останали отамалгамата по венците.)
4. Лекувате ли кавитации? (Правилният отговор е: „Да". Чрезпрочистването им). Пълното наименование за кавитация е алвеоларнакавитационна остеопатоза. Това са дупки (кави-тети) в челюстта,останали след ненапълно изваден зъб. Добре прочистената алвеола,оставаща след изваждането на зъба, ще заздравее и ще се изпълни скостна тъкан. Много зъболекари не почистват рутинно алвеолите оттъканни остатъци. Резултатът е суха алвеола (в действителностинфектирана алвеола). Тези алвеоли никога не заздравяват напълно.Кавитацията ще си остане и 30 г. след изваждането на зъба. Това е формана остеомиелит, което означава инфекция на костта.
Деветдесет или повече процента от стоматологичните офиси няма да са всъстояние да ви дадат правилен отговор на който и да е от тези въпроси.Ако позволите на зъболекар, който не разбира важността им, да работизъбите ви, можете да си навлечете нови проблеми. Намерете зъболекаря,който ви трябва, дори да се наложи да изминете стотици мили. Има между6 000 и 10 000 зъболекаря в САЩ, които са въ състояние да ви помогнат.Някои могат да свършат част от работата и да ви насочат за останалотокъм специалист. От 500 до 1 000 са тези, които могат да свършат всичко.
Лечението, включващо отстраняването на шест до осем метални пломби,включително прегледа и рентгеновите снимки, струва около 1 000 долара.За хора с метални пломби на повече зъби или изваждане на всички зъби иизработване на протези, цената може да достигне 3 000 долара (на някоиместа и повече).
Запомнете, колкото по-просто е лечението, толкова по- добре. Акозъболекарят ви каже, че може да смени пломбите ви с пластмасови, но епо-добре да ви направи коронки, откажете.
УКАЗАНИЯ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА УСТНА КУХИНА
Ако имате Какво да правите
Метални пломби Сменете ги с пластмасови пломби
Изляти пломби (инлей) Сменете ги с пластмасови пломби
Коронки (всички типове) Сменете ги с пластмасови коронки
Мостове Сменете ги с пластмасовикоронки, частични протези
Метални частични протези Сменете ги с пластмасови частични протези(Flexite)
Розови протези Сменете ги с чисто пластмасови
Порцеланови зъби Сменете ги с пластмасови
Силно развалени зъби Извадете ги
Канали на корени Извадете ги
Скоби и импланти Избягвайте ги
Кавитации Хирургично почистване
Временни коронки Да са пластмасови
Временни пломби От Duralon
Фиг. 58. Стоматологични замени
Указанията могат да се сведат до следното:
1. Премахнете всякакъв метал от устната си кухина
2. Извадете всички инфектирани зъби и прочистете кавитациите
Д-р Кларк: Отстраняването на всякакъв метал означава отстраняване наканалите на корените, металните пломби и короните. Извадете всичкимостове и парциали, направени от метал, и никога не ги връщайтеобратно. Ако сте имали злато в устата и държите на него, поискайте отзъболекаря да ви даде всичко, каквото е отстранил. Погледнете долнатастрана на мостовете и парциалите и ще се зарадвате, че сте гиотстранили.
Горната повърхност на пломбите се поддържа лъскава чрез миенетона зъбите с четка (при което поглъщате частици от тях), но долната епотъмняла и мръсна. Поискайте да видите коронките си следотстраняването им.

Фмг. 59. Горни и долни повърхности на коронки
Вонята от инфекцията под някои зъби може да се ликвидира с изважданетоим. Лошият дъх сутрин се дължи на скрити зъбни инфекции, а не на лошахигиена на устата!
Всичкият метал трябва да се извади, независимо от това колко лъскаваизглежда повърхността му. Металът не принадлежи на тялото ви. Той енеестествен за тялото ви химикал. Направете това веднага, щом намеритезнаещ и опитен зъболекар в тази работа. Това не е просто отстраняванена вредности, каквито са живачно-амалгамните пломби. Това е зъболечениебез метал. Обратно в устата ви трябва да бъде поставена само пластмаса,без никакъв метал.
Д-р Джеръм: Ако вашият зъболекар ви каже, че живакът и другите металиняма да ви навредят, не можете да промените убеждението му. Потърсетелечение на друго място!
Необходимо е пълно рентгеново изследване на устната ви кухина.Поискайте да ви направят панорамна снимка, а не обикновените серии от14 до 16 малки снимки, наричани пълна устна серия. Панорамната снимкапоказва цялата уста, включая челюстите и синусите. Тя дава възможностна зъболекаря да види увредените зъби, остатъците от корени и живак вкостта и дълбоките инфекции. Освен това на панорамната снимка се виждати кавитациите, които могат да не се установят с пълната устна серия.
Цената на процедурата по отстраняване на метала трябва да се разглеждав правилна светлина. Необходими са били години или десетилетия, за дасе окажете в сегашното си състояние. Когато ви се извършва многостоматологична работа за кратко време, може да изглежда скъпо. Засъжаление финансовите трудности на много хора се дължат на годинитенеефективно лечение.
Зъболекарят ви може да ви предложи поставянето на коронки за защите иподсилване на зъбите ви. За съжаление самата концепция за поставяне накоронки на зъбите е погрешна. Първо, защото за да се постави коронкатасе отстранява емайла на зъба. Това е сериозно и трайно увреждане назъба. До 20% от зъбите загиват, след като им е била поставена коронка,и ще се наложи да бъдат извадени. Ето защо, отстранявайте коронките, ноне си правете нови. Металните коронки могат да бъдат заменени спластмасови. Запомнете — никакъв метал не трябва да остане подкоронките. Ако имате много коронки, трябва да- ги извадите колкото евъзможно по-бързо, но не трябва да прекарвате на зъболекарския стол впродължение на повече от два часа, тъй като това е голям стрес заорганизма ви.
Д-р Кларк: Не се съгласявайте на интравенозно лечение по време намахането на пломбите. И системите, и вливаните добавки са замърсени спропилов алкохол, бензол и дървесен спирт.
Д-р Джеръм: Няма нищо лошо, ако на първата визита ви сложат временникоронки на всички зъби, нуждаещи се от това. След това можетепостепенно да зъвършите лечението си в продължение на 6 до 12 месеца.Често зъбът с коронка е твърде слаб и не си струва да се подменякоронката, особено ако вече имате частична протеза. Този зъб може да севключи към нея.
Д-р Кларк: Свикнали сме да мислим, че в пластмасата няма метали. Това епогрешно. Оригиналната зъболекарска пластмаса метил метакрилат несъдържаше метал. В съвременните пластмаси обаче има добавен метал, зада бъдат потвърди и им се придаде блясък и цвят.
Д-р Джеръм: Обикновено на зъболекарите не се дава информацияотносно съдържанието на метали в пластмасите. В придружаващитепластмасите листовки те не са изброени. Повечето зъболекари следзавършване на образованието си повече не поглеждат справочника зазъболекарските материали. Асоциацията на американските зъболекари (ADA)има цяла би-билотика, пълна с такава информация. (Позвънете наасоциацията на телефон (800) 621-84)99 (Илиноис) или (800) 572-8309(Аляска), (800) 621-3291 (Хаваи). Членовете на асоциацията могат дапопитат за Службата по библиотечно обслужване, които не са членове - заИнформационната служба.)
Д-р Кларк: В зъболекарските пластмаси често се поставят лантаниди(редки земни метали). Техният ефект при наличието им в зъбни прлотезине е проучен, но те са известни като канцерогени от редица описанислучаи. (Ролята на талия и итербия за образуване на тумори е изучена.Виж страница 321 на книгата „Metal Ions in Biological Systems", vol.10, Carcinogenicity and Metal Ions. Editor Helmut Sigel 1980.) Самопластмасата, несъдържаща метали, е безопасна.
Д-р Джеръм: Ето някои приемливи пластмаси, с които разполага всяказъботехническа лаборатория:
¦ Пластмаса за протези: Methyl Metacrylate.Има я в без-ветен и розов вариант. Не използвайте розова. (Розовиятцвят се получава от добавени живак или кадмий.)
¦ Пластмаса за частични протези: Flexite. Имая в безветен и розов вариант. Не използвайте розова.
¦ Пластмаса за пломби: сплави. Това саматериали, които се използват през последните 30 години за пломбиранена предни зъби, а от 10 години и за останалите зъби. Те обаче съдържатбарий или цирконий, за да бъдат пломбите видими на рентген. Засегадруги алтернативи за пластмасови пломби няма.
Д-р Кларк: Сплавите с барий не са добри, но аз не съм виждала случаи столкова висока токсичност в резултат на пломби, че да препоръчвамизваждане на зъбите вместо това. Да се надяваме, че скоро ще имавариант без барий, който ще елиминира и този здравен риск.
Д-р Джеръм: Много хора (включително зъболекари) вярват, че порцеланът епо-добър от пластмасата. Порцеланът е алуминиев окис, към който саприбавени и други метали, за да се получат различни оттенъци на цвета.Порцеланът излъчва метали. Той има и технически недостатъци и несе препоръчва. Понякога наричат порцелан белите пластмасов сплавиза пломби. Порцелановите сплави изискват повеч зъбно пространство.
Ако имате голям мост, той не може да се замени с пла масов, защото нямада е достатъчно здрав. Може да се ни с частични подвижни протези.
Методите, използвани за отстраняване на металите и ш фекциите, са сложни
Д-р Кларк: Бих искала да благодаря на д-р Джеръм приноса му към тазиглава от книгата и за неговата пионерска работа в зъболечението безметал. Надявам се, че все пс вече зъболекари ще усвояват тези техники.
УЖАСИТЕ ОТ УПОТРЕБАТА НА МЕТАЛИ В СТОМАТОЛОГИЯТА
Защо има високо токсични метали в материалите, употребявани за нашатауста? Защото не всеки е съгласен, какво е токсично и на какво ниво.Само преди десетилетия оловото се намираше в боите и доскоро — вбензина Оловото не бе по-малко токсично тогава, но ние бяхме по-малкоинформирани! Правителството поставя стандарти за токсичност, но тезистандарти се променят с извършването на повече изследователска работа ис говоренето на повече хора. Вие ще се справите по-добре отправителството, като свалите стандартите за тежки метали във вашатауста до нула! Просто ги отстранете.
Все още продължава дебатът относно пломбите от живачна амалгама. Никойне отрича изключителната токсичност на живачните съединения и живачнитеизпарения. ADA счита, че пломбите от живачна амалгама са безопасни,защото не отделят пари и не образуват токсични съединения. Опонентитена това становище цитират научни изследвания, показващи, че живачнатаамалгама причинява болестни увреждания. Много зъболекари препоръчватпломбите от живачна амалгама, просто защото са възприети от ADA, коетоспоред тях ги защищава от търсене на съдебна отговорност запрофесионална небрежност. Защо, доверявайки се на мнението им, дарискувате здравето и живота си? Запомнете, всичко корозира и всичко сепросмуква, включително и амалгамите.
Кадмият се използва за придаване на розов цвят на протезите! Той е петпъти по-токсичен от оловото и е сериозно свързан с високото кръвноналягане.
Понякога в пломбите от живачна амалгама се намират и Чалий игерманий. Талият предизвиква слабост, болки в краката и параплегия. Акосте в инвалиден стол без много сигурна диагноза, отстранете всякакъвметал от устната си кухина. Поискайте след това зъболекарят да ви дадеотстраненото от устата ви и се опитайте да го изследвате за талий снай-чувствителните методи в някой изследователски институт илиуниверситет.
Когато за първи път открих талий в живачна амалгама, аз бях шокирана!Не може да е попаднал другояче, освен случайно. Прочетете колко етоксичен талият:

TEJ500 HR:3
ТАЛИЕВИ СЪЕДИНЕНИЯ
Талият и неговите съединения са в „Списъка на нещата, които Обществотоима право да знае".
THR: Изключително токсичен. Леталната доза за човека при поглъщане е0,5-1,0 грам. Ефектът е кумулативен и при продължителна експозициятоксичност настъпва при много по-малки дози. Основното му въздействие евърху нервната система, кожата и сърдечно-съдовата система. Перифернатанервна система може да бъде тежко увредена с умъртвяване на най-дългитесензорни и моторни влакна. Репродуктивните органи и фетуса са високочувствителни. Известен е случай на остро отравяне от поглъщане натоксични количества депилатор, съдържащ талий, и от поглъщане на отроваза плъхове с цел самоубийство. Острото отравяне протича с подуване находилата и краката, болки в ставите, повръщане, безсъние, хиперестезияи парестезия на ръцете и стъпалата, психическа обърканост, полиневритсъс силни болки в краката и слабините, частична парализа на краката сдегенеративна реакция, ангино-подобни болки, нефрит, отслабване ислабост, лимфоцитоза и еозинофилия. Към 18-ия ден може да настъпи пълноопадане на косата и космите по тялото. Острото отравяне може да завършисъс смърт. Възстановяването изисква месеци и може да бъде непълно.Описано е професионално отравяне, протекло с обезцветяване на косата(която после е опадала), болки в ставите, загуба на апетит, силнаумора, остра болка в прасците на краката, албуминурия, еозинофилия,лимфоцитоза и неврит на очния нерв, последван от атрофията му. Случаитена отравяне в промишлеността са редки. Талият е експерименталентератоген [в едно проучване се доказва обуславяне на вродени дефекти].Когато се нагреят, за да се предизвика разпадането им, талиевитесъединения отделят високо токсичен дим от Т1 [талий]. Виж още „Талий испецифични съединения". (Dangerous 1 Properties of IndustrialMaterials, 7th ed. by N.Irving Sax and Richsard J.Lewis St.,VanNOSTRAND, Reinhold N.Y. 1989.)
Фиг. 60. Извадка за талия
Замърсяването с талий ме плаши повече отколкото оловс то, кадмияи живака, взети заедно, защото присъствието MJ по никакъв начин не можеда се заподозре. Последният известен препарат на основа талий бепрепарт за унищожаване на плъхове, който бе забранен през седемдесеттегодини. Всеки пациент в инвалиден стол, който, беше положителен заталий! Една съвременна употреба на талия са Арктически/Антарктическитетермостати. Когато към живака се добави талий, живакът остава течен припо-ниска температура. Тогава дали тези, които снабдяватстоматологичната индустрия с живачна амалгама, не я замърсяват?
Причиняването на рак или канцерогенното действие на металите се изучаваотдавна, въпреки че това не привлича вниманието на нашите регулаторниагенции. Научна книга i тази тема бе публикувана през 1980 г.(Carcinogenicity ar Metal Ions. Това е том 10-ти от серията, нареченаMetal Ioi. in biological Systems, издадена от Helmut Sigel. Еднауниверситетска химическа лаборатория трябва да има тази книга. В неяима една увлекателна глава върху левкемиите от двама учени отАкадемията на науките на СССР - Е.Л. Андрони-кашвили и Л. Мосулишвили.Тяхната брилянтна работа и обсъждания са до голяма степен причина зазалавянето ми с темата за рака.) Една таблица от тази книга е показанана стр. 431. Можем да видим, че съединенията на хрома и никела санай-канцерогенните метали. Никелът се използва в златните коронки,скобите за зъби и детските коронки!
Забележете, че формата на метала е от съществено значение. Напримерхромът е основна съставка на глюкозо-толе-рантния фактор, но повечетоот неговите съединения са изключително токсични. Като правилоксенобиотичните (чуждите) съединения трябва да се избягват. Металът непринадлежи нито на храната, нито на телата ни.
ОТПЛАТА ЗА ЗЪБНОТО ПРОЧИСТВАНЕ
След като прочистите устата си от метали и инфекции, обърнете вниманиедали състоянието на синусите ви се е подобрило, дали са изчезнализвънтежът в ушите, увеличените лимфни възли на врата, главоболието,увеличеният далак, подуването на корема, дали не намалели болките вколената, стъпалата и хълбоците, замаяността, болките в костите иставите.
Вземете си една малка тетрадка, за да си отбелязвате нас тъпилитеподобрения на здравето ви. Това ще ви покаже кои от оплакванията ви сабили свързани със зъбите. Понякога симптомите се връщат! Ако станетака, идете отново при своя зъболекар, за да потърси огнище на инфекцияпод някой от зъбите ви или на места, където някога сте имали зъби! Тезиинфекции могат да бъдат причина за пищене в ушите, артрит, болки въвврата, загуба на равновесие и сърдечни пристъпи!

Фиг. 61. Още зъбен металФиг. 62. Красива пластмасова уста
Протезите могат да бъдат красиви. Разбира се, пластмасата не еестествена, но е най-добрият компромис, който можете да направите, зада възстановите здравето на устната си кухина, без да си вредите. Не сеподвеждайте по аргументите, че пластмасата не е така здрава катометала. Виждате хора с протези навсякъде около вас и всички те неизглежда да имат проблеми с яденето.

Фиг. 63. Грозен метал в устата.
Ще ви кажат, че „благородните" метали като златото, платината исреброто не са опасни, защото са „инертни", не корозират и не сепросмукват. Нищо не може да бъде по-невярно. Можете да ги поддържатеблестящи, като ги полирате непрекъснато с пастата си за зъби, но ако гипогледнете отдолу, картината е ужасяваща. Всичко е потъмняло и сепросмуква. ¦ Все едно е да очаквате, че сребърна или златнамонета, пус- ] ната във фонтана преди 50 г. ще се запази непроменена.Щом, металът започне да корозира, вашето тяло го всмуква!
При рак на гърдата специално, ще откриете, че метали от зъбите са серазтворили и акумулирали в гърдите. Те ще напуснат гърдите, акопрочистите устната си кухина (също и тялото, дома си и диетата).Кистите се свиват и направо изчезват без хирургическа намеса!
ДИЕТИЧНО ПРОЧИСТВАНЕ
ЗАКУСКА
Не яжте студени зърнени закуски, тъй като са пълни с разтворители иплесени. Купувайте си зърнени храни, които се консумират сварени и накоито пише, че не съдържат сол, както пшеничена сметана, кълцаниовесени ядки или старомодните овесени топчета, просо, корнфлейкс,оризов крем. Сварете ги с мляко, за да увеличите хранителната имстойност. Прибавете от вашата собствена (неалуминиева) сол и поръсете сщипка витамин С преди да ги сварите. Направете гранола по рецепта (виж„Рецепти"). (Granola е закуска, състояща се от овесени топчета, ядки имед, които се запичат, докато стане хрупкава смес. Често добавят сушениплодове, а понякога се сервира със сирене и йогурт — бел. пр.)Използвайте мед или кафява захар. Добавете стафиди, накисна-типредварително за 5 минути във вода с витамин С. Ако искате данапълнеете, добавяйте бита сметана или масло (кипнати). Не е ли тазизакуска чудесен начин да започнете деня! Прибавете канела за аромат илизамразени плодове и мед.

Фиг. 64. Незамърсени зърнени храни зазакуска
Или пък започнете деня си с пържени картофи, яйце и чаша мляко. Не себезпокойте за холестерола, защото така или иначе ще правитечернодробно прочистване. (Твърди се, че в яйцата имало салмонели. Азсъм намирала Salmonella само по черупката от външната страна и покартона, на който стоят яйцата, никога вътре в тях! Далиизследователите не пренасят случайно бактериите от черупката въввътрешността по време на изследването?)
Млякото трябва да бъде поне с 2% масленост, защото иначе калцият му неможе да се абсорбира. Яжте домашно приготвен йогурт, към който можетеда прибавите мед. Вие се нуждаете от 3 чаши млечни продуктивсекидневно. Домашно притготвената суроватка е много полезна. Ако непонасяте мляко и получавате диария, когато го консумирате, опитайте даго пиете заедно с таблетки за храносмилане. Започнете с 1/4 чашадневно. Не пийте шоколадово мляко. Няма заместител на пълномасленотомляко. Калциевите таблетки не вършат същата работа. Има богати накалций зеленчуци, но калцият от тях може да се усвои само ако правитеот тях сокове. Яденето на риба може да ви даде много калций, но той енай-много в малките костици на рибата. Не се опитвайте да гиотстранявате. Консервираната сьомга съдържа много калций за разлика отрибата тон. В деня, когато ядете риба, не се нуждаете от мляко. Козетомляко е може би по-добро от кравето, но е по-трудно човек да свикне снего.
ОБЯД
Сгответе си обед от това-онова. Не започвайте с намерението даизпълните някаква рецепта с консерви, пакетирани храни или замразенинеща. Просто задушете два или три зеленчука и ги хапнете с масло и солили домашно приготвени сосове. Добавете хляб, мляко и някакъв пресенплод.
Друг път си направете за разнообразие супа. Сложете в нея всичкизеленчуци, които намерите, но не от пакет или кубчета. За да янаправите пикантна, сложете парче лук и истински билки. Мащерка исминдух са добра комбинация, която можете да намерите в капсули. Самоотворете капсулата и ароматизирайте.
Ако работата ви се вижда много, правете си пресен зеленчуков сок веднъжседмично и го замразявайте на порции, така че всеки ден да иматепитатетелен обяд с чаша сок, йогурт или мляко и хляб.
Не пазете диета, ако сте болен.
Това е правило, продиктувано от здравия смисъл. Диетата за отслабванетрябва до почака поне две години.
Печете си сами хляба! Аз намерих афлатоксин в купешки хляб след само 4дни съхранение в кутията ми за хляб, докато в домашно приготвения хлябнямаше и след две седмици! Афлатоксинът е най-мощният канцероген иимуносупресант. Това е токсинът във вашата храна, който ви пречи да сепрочистите от пропиловия алкохол (виж стр. 357)! Афлатоксинът евещество, произвеждано от плесени. Хлябът започва да мухлясва още нарафта в магазина. Не купувайте хляб в пластмасова опаковка. Никога несъхранявайте в хладилника нищо плесенясало — било то плод, хляб илиостанки от предишно хранене. Купете си уред за печене на хляб.Използвайте неизбелено (небромирано) брашно и прибавете 1/2 чаеналъжичко витамин С на 1 кг, за да забавите още повече по-, явата наплесените. Витаминът предизвиква по-добро бухва-не на тестото.
ВЕЧЕРЯ
Пригответе си вечеря от това-онова. От месата предпочитайте рибата, ане говеждо, свинско, пуешко или пилешко. Не купувайте хлебни трохи,използвайте собствени. Не купувайте тесто, замесете си свое.Използвайте истински яйца, не яйчен прах. Мийте ръцете си след пипанена сурово месо и яйца.
Направете си сами заливка за салати от зехтин, пресен лимонов сок илибял дестилиран оцет (ябълковият оцет има аф-латоксини), мед, сол ибилки. Ако храносмилателният ви тракт не е достатъчно силен, за да сипозволите салати, направете си зеленчуков сок (наполовина моркови инаполовина други зеленчуци: целина, тиква, маруля и броколи). Направетеси доматен сок с чисти билки, не от буркан или консерва (домашноконсервираните храни са добри, стига да не са правени в алуминиеватенджера и да не им е добавена сол, съдържаща алуминий).
Сгответе си истински картофи (не полуфабрикатни варианти). Обелете ги,да да отстраните Коджиковата киселина (микотоксин) и скополамина(зелените участъци). Направете си пюре с мляко. Не яжте чипс иготови пържени картофки, които са пържени в химическа мазнина, наречена„хидрогенира-на". Хидрогенираните мазнини съдържат много никел. (114мкг/100 грама. Взето от Food Values 14th ed. by Pennington and Church.)Пържете картофите в краве масло, зехтин или свинска мас. Купете симасло, което не е обвито в алуминиево фолио и не съдържа сол. Осолетеси сами маслото, като прибавите сол, несъдържаща алуминий. (Към солта еприбавен алуминий, за да не се скашква. Купувайте сол, към която зацелта е прибавен магнезиев карбонат. Морската сол трябва да се поставивъв фурната на 400 о F за 5 минути, за да се унищожат плесените. Можетеда си купите и химически чиста сол.) Не печете картофи в алуминиевофолио. Можете да ги опечете, като ги намажете с масло или зехтин. Неяжте кожата.
Не яжте месо, което не е сготвено така добре, както се готви свинското.
Всички животни са толкова опаразитени, колкото сме и ние — пълни са сметили, червеи и шистозоми във всички възможни стадии на развитие. Тезистадии се намират в кръвта и ако ядем сурово месо, няма ли да ядем иживи паразити? Учили са ни, че свинското, рибата и морските дароветрябва да бъдат обработвани термично с особено внимание. Това обачеважи за всички меса, включително говеждо, пуешко и пилешко. Всички месатрябва да преминат обработка при 212 °F или 100 °С за 20минути. Замразяването не е достатъчно. Консервираните храни не съдържатживи паразити, но имат прибавени химикали.
НАПИТКИ
Пийте 6 вида напитки:
Мляко
Вода
Плодов сок
Зеленчуков сок
Билков чай
Други домашно приготвени (виж „Рецепти")
Откажете се от кофеина. Ако страдате от хронична умора, като спретекафето за кратко време ще се почувствате още по-уморени. Можете даполучите и главоболие. Това ще трае 10 дни. Отбележете си в календарадатата на отказване и бройте дните. Можете да вземете таблетки срещугловобо-лие (бъдете сигурни, че не съдържат кофеин). За да бъдетепо-енергични, без да сте зависими от кофеина, взимайте по един аргининот 500 мг сутрин след саване от сън и преди обяда си. Скоро няма да вие необходим.
Не се опитвайте само да намалите кафето, като пиете декофеинизиранокафе, газирани напитки или такива на прах, които съдържат твърде многотоксични разтворители в допълнение към безотговорните нерегулиранипроизводствени методи. В последно време има известно подобрение, норегулирането все още не е достатъчно. Дори при производството им да несе използва пропилов алкохол, а да е заменен с етилов, за вас те не санапълно безопасни. Докато оздравеете напълно, не трябва да приематеалкохол под каквато и да е форма.
1. Мляко — най-малко 2%, по три чаши дневно. Сменяйте марката. Можетеда редувате със суроватка и йогурт, както и с козе мляко. Ако не стесвикнали да пиете мляко, започнете с 1/4 чаша и постепенно повишавайтеколичеството. Опитайте се да преодолеете проблемите, които имате приконсумация на мляко, като образуване на повече слуз или диария (вземететаблетки за храносмилане). Млякото е твърде ценна храна, за да гоизбягвате. Наистина повечето марки съдържат нежелани химикали, но не иразтворители. Млякото е много питателно и не съдържа плесени. Не трябвада употребявате прясно мляко само при сериозни състояния като: тумори,колит, грип и хронична диария.
Не забравяйте, че и кравето, и козето мляко могат да са замърсени съсSalmonella, Shigella и трематоди в различни стадии. Говедата саимунизирани срещу Salmonella, но това не предотвратява чревнотоносителство. И бактериите, и паразитите са много вредни.Пастьоризацията ги унищожава частично. Само загряването на млякото доточката на кипене го прави безопасно. Най-лесният начин да направитетова е като сложите 1 -2 кварти (1,14-2,28 литра) мляко в емайлиранатен-джерка или в термоустойчив съд. Стойте в кухнята, докато се вдигнатмехурчета и изключете котлона. Можете да изхвърлите образувалата сеципа. Излейте го в стъклен буркан и го оставете да изстине. Можете даизползвате и съд под налягане.
Не забравяйте, че всички млечни продукти, които са само пастьоризирани,не са напълно безопасни. Ултрапастьориза цията не е решение.Единствено стерилизацията е сигурно средство срещу бактериите ипаразитите. Откажете се от консумация на млечни продукти, които немогат да бъдат стерилизирани. Ако в магазина видите мляко в картоненаопаковка, на която пише, че е стерилно, но сте го взели от рафта, а неот хладилник, до ден от отварянето му то ще се пресече! Млякото вконсервените кутии съдържа разтворители, а млякото на прах освенразтворители има и бактериално замърсяване.
2. Вода — 2 пинти (940 мл). Изпийте една пинта сутрин след ставане отсън, а втората, по някое време следобед. Студената вода от крана можеда ви донесе малко кадмий, мед или олово, но е по-безопасна отбутилираната, която без изключение съдържа разтворители. Източете япреди да пиете. Филтрите не са от голяма полза, тъй като замърсителитеидват на приливи. Само едно нахлуване на ПХБ е в състояние да замърсивашия филтър. Цялата вода, която ще използвате след това, ще бъдезамърсена и ще пиете тази вода до смяната на филтъра. Ако няма филтър,след прилива на някой замърсител, водата се прочиства. Докатопридобиете възможност сами да изследвате водата за разтворители, ПХБ иметали, не инвестирайте в скъпи филтри. Ако ползвате нескъпите филтриот чист въглерод и ги сменяте всеки месец, ще имате по-качественапитейна вода. Пособия от твърда пластмаса с вграден карбонови филтри сенамират на пазара. Никога не купувайте филтри със сребро или каквото ида е друго химическо вещество, дори да е само добавено към въглерода.Осигурявайте стерилността на филтъра, като го потапяте ежеседмично вжитен спирт.
3. Плодов сок — само прясно изцеден. Някои магазини започнаха дапредлагат такъв. Ако го замразяват, можете да си купувате замразениопаковки. Бутилираните плодови сокове имат следи от многобройниразтворители. Това се отнася и до замразените и охладени концентриранисокове, не ги купувайте. Трябва да сте сигурни, че соковете са пресни,да сте наблюдавали приготвянето им. Бъдете внимателни. Неотдавнапосетих един бар за сокове, където те правеха всичко пред очите наклиентите си. Но какво видях? Извадиха сока от хладилника, пръснаха внего специален лосион „за неутрализиране на пестициди", а последетергент, за отстраняване на лосиона. Така че вместо да получа следиот пестициди, аз получих следи от пропилов алкохол. (Успях да вземапроба от лосиона и да го изследвам.) Друг бакалски магазин имашемашина, с която изцеждаха портокали пред очите на клиента.Наблюдавайки ги внимателно, видях, че добавяха към чашите със сок поедна супена лъжица портокалов концентрат от бутилка, вън отполезрението на клиента, за подобряване на аромата. Оставашетвърдението „Прясно изцеден 100% портокалов сок", но вече съссъдържание на толуол и ксилол! Най-добре си купете сокоизтисквачка,подберете напълно здрави плодове, измийте ги с вода и си направете сокза цяла седмица (поставете в пластмасови бутилки във фризера). Запо-силен аромат можете да оставете малко от обелките в сока.
4. Зеленчукови сокове — пресни или замразени. Много по-добре е да си гиправите сами. Започнете със сок от моркови. Обелетеморковите. Не ги стържете, защото лесно ще пропуснете малкинечистотиики. Изрежете всички повредени части и отново измийте. Пийтепо половин чаша дневно. След като свикнете с този сок, прибавете другизеленчуци и зеле-нилки, за да се получи съотношение 1:1 със сока отморкови. Можете да използвате всичко сурово, каквото имате обикновено вхладилника си — целина, маруля, зеле, краставица, цвекло, тиква, доматии т.н. Пийте по една чаша дневно.
5. Билков чай — пресен или пакетиран, но не в пакетчета, коитосъдържат плесени. Използвайте неметална цедка. Подслаждайте с мед икафява захар, в които има добавен витамин С.
6. Домашни безалкохолни напитки. Ако ви липсва вашето кафе или декаф,опитайте с чиста гореща вода, към която прибавете кипната бита сметанаи подсладте с мед. Моля, вижте „Рецепти", където ще намерите многоповече предложения.
УЖАСИИТЕ В КУПЕШКИТЕ НАПИТКИ
Купешките напитки са особено токсични поради наличието на следи отразтворители, останали от производствения процес. Разтворители има вдекофеинизираните напитки, смесите от билкови чайове (не в тези от еднабилка), газираните напитки, напитките с Нутрасуит, ароматизиранотокафе, диетичните смеси и плодовите сокове, дори на тях да пише „не еприготвен от концентрат" или „пресен, направо от градината" или „100%чист".
Разрешено е използването на разтворители за почистване на апаратуратаза бутилиране! Разрешено е също използването им при производството наолеоре-зинови подправки, които се използват за ароматизиране.(Oleoresins — естествени смоли, излъчвани при нараняване на някоирастения, към които могат да се добавят различни есенции.)

21CFR* 173=240 (4-1-94 Edition) Изопропиловалкохол
Изопропиловият алкохол може да присъства в следните храни приопределени условия:
а) В олеорезиновите подправки като остатък от екстрахиране-то наподправката в количество, ненадвишаващо 50 части на милион (РРМ)**
б) В лимоновото масло като остатък от производствения процес вколичество ненадвишаващо 6 РРМ
в) [Обсъжда се използването при екстрахиране на опиума]

Ето в резюме някои други упоменати разтворители:
Разтворител Допустим остатък
в олеорезиновите
подправки Параграф
от 21 CFR
Ацетон 30 РРМ 173.210
Етилендихлорид 30 РРМ 173.230
Метилов алкохол 50 РРМ 173.250
Метиленхлорид 30 РРМ 173.255
Хексан 25 РРМ 173.270
Трихлоретилен 30 РРМ 173.290

* CFR —(Сборник от законодателните документи за храните.)
** Parts per million (PPM) — термин, описващ извънредно малкиконцентрации от замърсители. Една от един милион частици от нещо, вслучая, храна.
Фиг. 65. Законна употреба на някои разтворители в храните
Често съм намирала тези разтворители в купешките напитки! Някои отразтворителите, които намерих, са толкова токсични, че ми бе трудно даповярвам, че ги намирам! Все-пак, вие можете да си направите самиапарат (стр. 454) и да изследвате храните, които си купувате отмагазина. Надявам се, че ще го направите и че храните във вашия регионще са по-чисти от тези в моя! Запомнете, че Синхрометърът можесамо да определя наличието или липсата на нещо, но не и концентрациятаму. Може да има само няколко частици на билион, но един болен човек,борещ се за оздравяването си, не може да понесе приемането на никаквиразтворители. Ето защо никой от нас не трябва да се примирява сналичие- А то на никой от следните разтворители в тези продукти:
Ацетон в газираните напитки
Бензол в купешката вода (включително дестилираната),^ купешкия плодовсок (включително здравословните варианти)
Тетрахлорвъглерод в купешката вода Деканол в здравословните храни инапитки Хексан в декофеинизираните напитки Хександион в ароматизиранитехрани Изофорон в ароматизираните храни Метилбутилкетон и Метилетилкетонв ароматизираните храни
Метилхлорид в плодовите сокове Пентан в декофеинизираните напиткиПропилов алкохол в бутилираната вода, купешкия плодов сок и купешкитебезалкохолни напитки Толуол и ксилол в газираните напитки Тетрахлоретан(ТСЕ) и ТС етилен в ароматизираните храни
¦ Дървесен алкохол (метанол) в газираните напитки, диетичнитенапитки, билковите чайни смеси, купешката вода и сухото детско мляко.
Ако допуснете всеки ден само по една капчица керосин или препарат зачистене на килими да капва в храната на домашния ви любимец, няма ли даочаквате, че ще се разболее? Защо не очаквате вие самите да серазболеете, приемайки всеки ден с храната си разтворители? Надявам се,че тези количества са много малки. Те се дължат на производственияпоцес, на почистване на апаратурата, на добавянето на аромати ицветове. Ароматите и цветовете трябва да бъдат екс-трахирани по някакъвначин от листа, шушулки, кора на растения. Засега няма безопасни начиниза извличане на тези вещества и докато бъдат намерени, оцветените иароматизираните храни ще си остават опасни и за хората, и за домашнитеживотни и любимци.

Фиг. 66. Някои небезопасни напитки
ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА
Гответе храната си в стъклени, емайлирани, керамични съдове и такива,издържащи обработка в микровълнова фурна. Изхвърлете всички металнисъдове, включително солниците с метални капачета и алуминиевото фолиопод всякаква форма. Ако не възнамерявате да пържите често (не по-честоот веднъж седмично), можете да запазите тигана с тефлоново илисилвърстоуново покритие. Иначе ви е достатъчен един емайлиран тиган.Разбърквайте и сервирайте храната с дървени или пластмасови неметалнилъжици и бъркалки. Ако се възстановявате от прекарана уроинфек-ция, щетрябва да намалите контакта с метали още повече — да се храните спластмасови прибори. Здрави и с добър вид пластмасови прибори сенамират в магазините за кухненски изделия и туризъм. Не пийте отстиропорови чашки (стире-нът е токсичен). Не яжте препечени филийки.Много тоус-тери излъчват и наслагват волфрам върху хлебните филийки иосвен това създават бензопирени. Не купувайте нищо, приготвено сбакпулвер (съдържа алуминий) или печено в алуминий. Избирайте неща,приготвени със сода за хляб и продаващи се в хартия или съдчета,устойчиви в микровълнова фурна. Не прекарвайте питейната си вода презфризер или хладилник. Не сгорещявайте вода в кафеварка или електрическичайник. Не използвайте пластмасови термоси (в пластмасовата подплатаима лантаниди). Вътрешността на термосите трябва да е стъклена. Непийте от лично своя бутилка за вода. С течение на времето в нея сезъвъж-дат микроби, ако не се стерилизира ежедневно.
Защо използваме все още неръждаеми стоманени тенджери, въпреки чесъдържат 18% хром и 8% никел? Защото не ръждясват и са блестящи и можемда видим всяка настъпила промяна. Но всички метали се просмукват!Изхвърлете стоманените си тенджери. Снабдявайте се с важните за животави минерали от храната, а не от тенджерите.
Никога, никога не пийте вода и не гответе с вода от горещия кран! Акоимате електрически нагревател, той излъчва във водата метали. Но дори ида имате газов нагревател, горещата вода съдържа метали или лепила оттръбите. Ако имате не два крана, а смесител на чешмата в кухнята,внимавайте той да бъде завъртян само на студено, когато вземате вода заготвене или пиене. Научете и децата си да спазват това правило.
УКАЗАНИЯ ЗА ХРАНИТЕ
Не е възможно да се запомни всичко за всяка храна, но като правило некупувайте прекалено много обработени храни. По-долу са изброени някоихрани. Преценете дали трябва да участват във вашата диета или не.
Хляб Да, но закупен само от фурна инеобвит в пластмаса.
Препечени филийки Не. Съдържат бензопирен иволфрам. Да, ако са запечени върху хартия за сладкиши или на тиган.
Сирене Да, в 1ермично обработени храни.
Пилета Да, ако са врели в продължениена 20 минути или са консервирани. Никога не пипайте сами суровото пиле.
Вино с храната. Не.
Фъстъчено масло Да, ако си го стриете сами и муприбавите витамин С.
Бяло сирене Не. Трудно се стерилизира.
Десерти Да, ако са подправени сбезопасни аромати.
Ориз Само бял. Кафевият има многоплесени. Преди варенето да се добави витамин С.
Макаронени изделия Да, с домашно приготвени сосовеи витамин С.
Желе Не, има изкуствени оцветители иароматизатори
Яйчни блюда Да, но само естествени, безимитации.
Риба, морски дарове Да!
Соеви храни (тофу) Не, твърде дълга епредварителната им обработка.
Супа Да, ако е подправена само сбилки (без кубчета бульон).
Захар Да, турбинадо и кафява захар,обработена с витамин С
Билков чай Да, ако не е в пакетчета и не есмес от билки.
Чийзкейк Да.
Фиг. 67. Някои добри храни
Избирайте продукти с възможно най-малко съставки. Сменяйте честомарките.

Фиг. 68. Всички типове хляб впластмасова опаковка, които изследвах, имаха плесени.
ЯДЕНЕТО ВЪН ОТ ДОМА
Храната в ресторантите, с изключение на тези за бързо хранене, еобикновено безопасна. Ето някои „Да..." и „Да не...":
Да си носите собствена безалуминиева сол и витамин С на прах.
Да помолите за пластмасови прибори.
Да пиете вода, само ако е чешмяна.
Да поискате варено, не стоплено мляко.
Да не ядете или пиете от стиропорови съдове. Ако си взимате храна завкъщи, поискайте да ви я сложат в кутия от прозрачна пластмаса. Акоизползват стиропорови кутийки, помолете да подложат хартия илипластмасово фолио.
Да не използвате ресторантските кетчуп и подправки, защото са престоели.
Ето един примерен списък на обикновено безопасни блюда, които можете даси поръчате:
Палачинки, френско хлебче, вафли Не яжте техния сироп, който еимитация. Поискайте мед.
Яйца Направени по всякакъв начин сизключение на рохко сварени и бъркани (белтъкът трябва да е твърд).
Пържени картофи Ако не са препържени и не сапържени в много мазнина.
Супа Само ако няма нещо другопо-добро и безопасно (често е рт консерва и е пълна с алуминиева сол).
Вегетариански сандвичи Но без соеви продукти.
Печени или варени картофи Само със сос от сирене. Носетеси сол и не яжте кожата.
Готвени зеленчуци Броколи, Брюкселско зеле,цвекло, царевица, тиква
Зеленчукови салати Не яжте крутоните, парченцатабекон и нищо, което не изглежда прясно.
Вегетариански
блюда Без никаква соя и или сосове.Само пресен кетчуп.
Хляб и бисквити Само бял, непрепечен, никакви„здравословни" видове.
Риба и морски дарове Приготвени по всякакъв начин(само непържени в много мазнина): печени, на пара, рибен кейк, коктейли.
Мексиканска храна Което и да е от многобройнитепечени ястия.
Китайска храна Освен ястия с тофу или МНГ.
Чаша плодове С мед и канела.
Плодови пайове Но не със сладолед (всекиароматиза-тор съдържа разтворители).
Лимонов пай Позволете си го.

Фиг. 69, Добри ресторантски храни
Когато наблюдавате как болестните ви симптоми си отиват един след друг,ще почувствате магията на оздравяването. Много болни хора започватлечението си, имайки 50 и повече симптома! Могат да изпишат два листа.Понякога е шокиращо да видиш списък с оплакванията си, които си написалсобственоръчно.
Понякога става така, че като изчезне един симптом, веднага се появявадруг. Съвпадението по време ни подвежда да мислим, че първоначалниятсимптом се е превърнал в друг. Но това не е така. Ако се появява новсимптом, то е, защото друг патогенен организъм се е активирал от новтоксин. Опитайте се да определите кой е токсинът. Спрете употребата навсички нови храни, добавки или козметика, даже и да сте ги купили сетикет „здравословно" и наблюдавайте какъв ще е ефектът.
ПРОЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО
Ние сме късметлии, че живеем във време, когато от нас не се очаква дабъдем еднакви! Тази чудесна свобода ни донесоха шестдесетте години.Свобода да се обличаш в стил, който харесваш, да използваш или да неизползваш грим, да носиш или да не носиш бижута, да си правиш каквитоискаш прически и да носиш каквито си искаш обувки.
Вие ще трябва да се откажете от цялата козметика, която използватепонастоящем. Нито един от тези продукти не трябва да използвате повече.Те са пълни с титан, цирконий, бензалконий, бисмут, антимон (В случаитена рак на гърдата се наблюдава отлагане на титан, цирконий,бензалконий, бисмут и антимон в гърдите.), барий (Барият е описан вMerck Index така: „Внимание: Всички водо и киселино разтворими бариевисъединения са токсични", 10th ed. 139 1983.), стронций (Този елементотива в костите.), алуминий, калай, хром плюс разтворители като бензолаи ПХБ.
Не употребявайте никакви купешки мехлеми, мазила, лосиони, одеколони,парфюми, масажно олио, дезо-доранти, освежители за уста, паста за зъби,дори когато е обозначена като „билкова" и от здравословен тип. Виж„Рецепти" за домашно приготвени заместители.
В желанието си да са здрави, хората се стремят отчаяно да използватпо-малко токсични продукти. Така те достигат до продукти, за които сетвърди, че съдържат единствено билки и натурални съставки. За съжалениепотребителите често са измамени. Агенцията по храните и лекарствата(FDA) има изискване всички козметични продукти да съдържат антисептицив количество, достатъчно за стерилност на продуктите. Някои от тезиантисептици са именно вещества, които вие трябва да избягвате! Виеобаче няма да ги видите изписани на етикета, защото производителите сестремят да използват количества под границата, изискваща уведомяване заприсъствието им. Комбинациите от антисептици в малки количестваосигуряват стерилност на препаратите. Единствената антисептичнасъставка, която можете да видите на етикетите, е „семки от грейпфрут"или нещо такова с подобно здравословно звучащо название. Жалко законсуматорите на здравословни продукти.
¦ Виждала съм камъни, продавани като„Естествен дезодо-рант, несъдържащ алуминий". Търкаш с камъка подмишниците си и той действа, но действието му се дължи на това, че еизграден от магнезиево-алуминиев-силикат.
¦ Специалният оцветител за коса за мъжесъдържа олово.
¦ В червилото има барий, алуминий и титан.
¦ Моливите за очи и очните сенки съдържат хром.
¦ В пастите за зъби има бензол, калай истронций.
¦ Лакът за коса съдържа пропилов алкохол иПХБ. Внимание! Спрете да го употребявате от днес.
¦ Шампоаните, дори здравословните варианти, съдържатпропилов алкохол. Внимание! Спрете да ги употребявате от днес.
¦ В цигарите има олово, живак, никел и вирусна тютюневата мозаична болест.
¦ В тютюна за дъвчене има итербий.
Някои от изброените химикали представляват остатъци от производственияпроцес на съответните продукти, но други присъстват на етикетите катосъставки!
Пропиловият и метиловият алкохол се оказват в козметичните препарати,защото се използват за стерилизиране на системата от тръби за пълненена опаковките. Машините за сладолед се смазват с гел, съдържащ петролнипродукти. Това обяс-нава факта, защо винаги намирам бензол в сладоледа.

Фиг. 70. Примери за нерафиниран„подхранващ лубрикант "
Как пропиловият алкохол от шампоаните може да навлезе в организма ви вголямо количество? Кожата е по-силно абсорбираща, отколкото си мислим.Аз виждам непрекъснато болни от рак, които са се отказали от всякаквакозметика, с изключение на любимия си шампоан. Докато направят и тазипоследна жертва, да се откажат от шампоана си, те вече са натрупалидоста пропилов алкохол.
Вижте „Рецепти" за лесно приготвяща се естествена козметика. Неизползвайте нищо, което не бихте използвали при едно новородено бебе.
Не използвайте дори сапун, ако не е домашно направен (виж „Рецепти")или бораксов, взет направо от кутията. Бо-раксът е бил традиционниятсапун на първите заселници. Той е антибактериален и може да бъденаправен под формата на разтвор.Той омекотява водата и е основнатасъставка на белината, несъдържаща хлор. Бораксът може да отстранявамазнини и други петна. Но дори и той не е нещо естествено за вашетотяло, поради което е разумно да използвате само толкова, колкото енеобходимо. Вижте „Рецепти" как да си направите антибактериаленбораксов сапун.

Чиниите и дрехите са основни източници на ПХБ.
Фиг. 71. Детергенти с ПХБ

Домашенсапун Чист боракс
Фиг. 72. Безопасни сапуни
Не използвайте паста за зъби, дори и т. нар. здравословни варианти. Зада почистите зъбите си, използвайте само вода и химично чиста сода захляб, но първо разтворете содата във водата, защото е твърде абразивна.Можете да използвате и прехидрол, поставен на четката за зъби. Неизползвайте конци за зъби. Вместо тях можете да използвате 2-4паундово рибарско влакно. Конците за зъби съдържат живачниантисептици, при това замърсени с талий! Изхвърлете старата си четка —разтворителите не се измиват.
Не използвайте освежител за уста. Вместо него можете да използватесолена вода, приготвена от несъдържаща алуминий сол или перхидрол(няколко капки във водата).
Не използвайте лак за коса.
Не използвайте масажно олио. Вместо него можете да използвате зехтин.
Не използвайте гел за тяло. Къпете се под душа, не във вана, ако иматедостатъчно сили да стоите прави. Това е по-хигиенично.
Не използвайте парфюми и одеколони.
Не използвайте купешки лосиони или лубриканти.
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ДОБАВКИ
Спрете да използвате витаминни добавки. Те са също силно замърсени сразтворители. Това е най-тъжната, най-трагичната част от инструкциите,които ще получите. Аз намерих разтворители, тежки метали и лантаниди внад 90% от популярните витамини и минерали (капсули и таблетки), коитоизследвах. Тези субстанции при дълготрайна употреба ще докарат повечевреда, отколкото е ползата от добавките.

Капсулата долу в средата е на широко известният триптофан.
В него открих ПХБ, живак, рутений, тулий, стронций, празеодимий,алуминий и бензалконий.
Фиг. 73. Някои замърсени добавки
Повечето от марките витамин С, които изследвах, бяха за мърсени стулий. Не могат да се считат за безопасни витамини те и минералите,докато се изследват всички за настъпилото за мърсяване, след като сабили таблетирани или поставени и капсули. Ние се нуждаем от повечеяснота по отношение безопасността на продуктите, които ползваме. Нитоедин промишлено произведен продукт не е абсолютно чист, но ние трябвада знаем какви и какво количество онечиствания приемаме.
Възможно е де се направи подробен анализ на храните и продуктите наразумна цена. Погледнете шишенцето обикновена трапезна сол( натриевхлорид), използвано от начинаещите студенти по химия в техните опити.То трябва предварително да бъде изследвано основно, защото инай-малките онечиствания влияят върху резултатите от техните опити.(Тези мънички онечиствания, каквото е например оловото, оказват влияниеи върху вас). Погледнете етикета на шишенцето на картината. Дори следвсички тези изследвания, цената на лабораторната сол е само $­2,80 запаунд (0,453 кг)= (Вие ще платите около $­8 за паунд в Spectrum ChemicalCo. United States Pharmaceuticals, но същият анализ се прави по-евтинона други места. Аз мисля, че си струва да анализираме ежедневната сихрана.)

Фиг. 74. Чиста сол
Много е важно да не ни правят на глупаци с твърдения като „произведенот зеленчуци, отгледани при естествени условия". Разбира се, това евеликолепно, но аз считам, че анализът трябва да баде направен накрая,когато пречистеният, обработен и пакетиран продукт стигне рафта намагазина. Самата опаковка е основна, неупомената никъде съставка напродукта.
Токсични разтворители като деканолът, хексанът, тетрах-лоровъглеродът ибензолът ще отнемат повече аромат, мазнина или холестерол от продукта,отколкото разграждащия се зърнен алкохол. Разбира се, процесът наекстрахиране изисква разтворителят да бъде отмит след това. Не евъзможно целият разтворител да бъде отмит. Подробният анализ на крайнияпродукт ще даде на обществото информацията, необходима за всекиконсуматор, за да направи информиран избор.
Вие сами трябва да можете да изследвате добавките за чистота. Ако неможете да го правите, не вземайте добавки.
Замърсените добавки нанасят повече вреда, отколкото е ползата от тях.Зеленчуковите сокове и билковите чайове ще ви осигурят всичконеобходимо.
БЕЗОПАСНИ ДОБАВКИ
Несъмнено, има и много безопасни добавки. Проблемът е, че не знаем коиса те. Природата на замърсяването е такава, че едно шише може да бъдезамърсено, а друго шише от същата серия - не. Поради това, когатооткрия една замърсена опаковка от дадена марка, спирам да я купувам.Постепенно намалих ползването на купешки продукти до минимум.

Фиг. 75. Етикет налабораторна сол
Витамин С в кристална форма трябва да стане неотменна част от вашетоежедневие. Той подпомага черния дроб, а вероятно и други органи вобезвреждането на отровите. Той забавя растежа на плесените и вероятнодори разгражда афлатоксините! Дръжте една опаковка близо до хладилникаси, за да може да ви е под ръка, когато изваждате продуктите. Прибавете1/8 чаена лъжичка към кленовия сироп, оцета, сва рените зърненизакуски, плодовия сок, остатанали храни от предишни хранения. Приемайтеобщо по 1/4 чаена лъжичка (1 грам) на всяко хранене.
Ситамин В2, 100 мг. Това е витаминът, който подпомага обезвреждането набензола. Вземайте 1 до 3 дневно. Когато се възстановявате от СПИН,трябва да вземате три пъти дневно по три.
Витамин В6, 250 мг и витамин В комплекс, 50 мг, един път дневно.Несъмнено тези витамини подпомагат черния дроб и бъбреците по многоначини. Един път дневно.
Магнезиев окис, 300 мг е още една абсолютна необходимост (1-2 дневно).Това е основен минерал, от който се нуждаят всички клетки на нашетотяло, но ние го получаваме само от листните зеленчуци.
Перхидрол — хранителна степен. Той има предимстово-то да убива всекиден част от бактериите и вирусите. Не трябва да попада върху метал,включително метални пломби.
Билки. Те са чудесни добавки, когато са в насипно състояние иликапсули, но не под формата на екстракти, концентрати и смеси. Има многокниги за тяхното действие.
Тиоктова или липоева киселина. Счита се, че хелира (залавя и подготвяза елиминиране) тежките метали и подпомага черния дроб в обезврежданетона неясни и смъртоносни отравяния. Всеки би имал полза от 100 мгдневно. Аз я намирам за изключително полезна и я давам на много болнихора, дори това да не е отразено в историята на заболяването им. Тя е вкапсули от по 100 мг. Използвам я в дози - една по три пъти дневно, додве - пет пъти дневно. Не съм наблюдавала странични ефекти дори присериозно болни хора.
Луголовият разтвор (виж „Рецепти") е старомоден „йод". Йодът има еднахарактерна черта — прикрепва се за всичко. Когато се прилага презустата, малкото използвано количество се прикрепва веднага за слузта ине може лесно да се всмуче в кръвта и другите органи. Остава в стомаха.Ето защо той е полезен за унищожаване на зловредни бактерии катоSalmonella.
Не вземайте Луголов разтвор, ако знаете, че сте алергични към йод. Товаможе да има фатални последици.
С шест капки Луголов разтвор могат да се ликвидират всички салмонели.Ако имате газове и подуване на корема, пийте по 6 капки Лугол в1/2 чаша вода четири пъти дневно. Шест капки — нито повече, нитопо-малко се слагат във водата, която се разбърква с дървена илипластмасова бъркалка и се изпива наведнъж. Благоприятното въздействиесе усеща след час. Пие се три дни подред и после, когато е необходимо.Така може да бъде ликвидирана и най-упори гата салмонелна инфекция.
Шест капки Лугол действат също успокоително на психиката. Може дори дабъде успокоен човек в маниакален стадий.
Луголовият разтвор може да се взема ден след ден абсолютно безопасно(ако няма алергия), когато е необходимо, поради неговото свойство замигновено прикрепване. Той пристига в стомаха и се закрепва за всичконаоколо, като освен сал-монелите унищожава и попадналите там яйца напаразити.
Разбира се, разтворът трябва да се пази далеч от деца. Освен това повреме на вземането му не е препоръчително да се вземат лекарства, освенпри рак, СПИН и чревни заболявания. Спрете използването му веднага, щомсе ликвидира проблемът. Дозата от 6 капки е малка в сравнение сизползваната в миналото за лечение на болести на тироидната жлеза (60капки).
Куркумата и копърът са билки, използвани и като подправки за готвене.Те могат да ликвидират инвазивни E.coli и Salmonella! Те са сравнителнобезвредни и са част от Чревната програма.
Други добавки. Концепцията за допълване на диетата е прекрасна, нозамърсяването на добавките поставя под въпрос ползата. Използвайте самодобавките и марките, в които сте сигурни, въпреки че най-добрият начинда си подбирате добавките е като сами си ги изследвате съсСинхрометъра. Разбира се, аз не мога да гарантирам сигурността наотделните серии на която и да е марка. Ако имате съмнения, просто не гивземайте.
ПРОЧИСТВАНЕ НА ДОМА
Това е най-лесната задача, защото включва основно изхвърляне на многонеща. Да се надяваме, че вашето семейство и приятелите ви, ще севтурнат да ви помогнат в:
¦ Прочистването на приземния етаж
¦ Прочистването на гаража
¦ Прочистването на всяка стая на къщата
ПРИЗЕМНИЯТ ЕТАЖ
За да прочистите сутерена, отстранете всички бои, лакове, разредители,четки за почистване и други подобни. Отстранете препаратите започистване на килими, кожа, ръжда. Отстранете химикалите, съхраняващисе във всякакви съдове —кутии, бутилки, кофи.
Можете да оставите вашите перилни запаси: боракс, сода за пране, бялдестилиран оцет, белина и домашен сапун. Можете да запазите консерви,инструменти и всички неща, които не са химикали. Химикалите можете дапреместите в гаража. Освен това преместете в гаража или изхвърлетевсички автомобилни гуми и препаратите за поддържане на автомобила —восъци, масла, трансмисионна течност и кутията с резервна газ (дори дае празна).
Запълнете пукнатините в сутерена и уплътнете с черен пластичен цементза покриви местата около тръбите. Покрийте с лист пластмаса местатаоколо отходния колектор и шевовете на тръбите.
ГАРАЖЪТ
Най-добре е, ако гаражъйт ви не е свързан с дома, а е отделнапостройка. В такъв гараж можете да преместите всички химикали отсутерена. Неща, които могат да замръзнат като остатъци от латексовабоя, просто изхвърлете. Ако обаче гаражът ви е свързан с къщата,проблемът е по-сериозен. Никога, никога не използвайте вратата междугаража и къщата. Облепете я с пластмасова лента, за да забавитескоростта на навлизане на дима в къщата. Вашата къща е като комин загаража. Тя е по-висока и по-топла от него, поради което въздухът отгаража бива издърпай навътре и заедно с топлия въздух от къщата сеиздига нагоре. Вижте рисунката.
Фиг. 76. Гаражни газове

В Средновековието оборът е бил прилепен до къщата. Ние си мислим,че проникването на миризмите е било противно. Но не е ли по-лошо отсредните векове днес, когато от гаражите в къщите ни навлизат изгорелигазове и бензинови изпарения от паркираните там коли? Освен миризмата,те са и токсични!
Ако гаражът е под къщата ви, не можете по никакъв начин дапредотвратите навлизането на замърсители в дома ви. В такъв случай,решението е да паркирате колите отпред на ливадата. Махнете от гаражаконтейнерите с бензин, разтворители и т.н. Направете за тях отделензаслон.
СПЕЦИАЛНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ФРЕОН (ХФК)
Считайки фреона за здравен риск номер едно в домовете ни, азпрепоръчвам на всички да сменят хладилниците си с такива, несъдържащиХФК. Пласирайте всички резервни части. Отстранете климатиците отпрозорците си или изследвайте праха в дома си (стр. 479) за фреон.Изследвайте и климатика на колата си. Даже едно пуфване е достатъчно дави навреди, защото фреонът никога не напуска организма. Човешкото тялоне разполага със система за обезвреждане на хлорфенолкарбоните.
Идва ми на ум само една полезна реакция с ХФК. Счита се, че фреонът евиновен за озоновата „дупка" над южния полюс. Тогава може ли озонът данаправи фреона във вашето тяло разградим? Може. Ако пиете озониранавода. Приемането на озона по друг начин е неефективно.
Ако следите напредъка си със Синхрометъра, ще установите ХФК за пръвпът в черния си дроб (преди това го установяваме в паратироиднитежлези, тимуса и други органи, но не и в черния дроб). Можете даполучите и признаци на лошо храносмилане. Трябва да помогнете на чернияси дроб, защото дори озонираният фреон е много натоварващ за черниядроб.
Комбинация от билки (Виж Чернодробна билкова напитка в „Рецепти", стр.539) ще спаси черния дроб от тази напаст и ще ликвидира лошотохраносмилане. След като изпиете билките, ще установите фреона вбъбреците си. Той ще се отложи там, ако не им помогнете да сеосвободят, като го излъчат с урината. Проведете бъбречно прочистване.
Тази детоксикираща програма е доста сложна. Обикновено са необходими от6 до 8 седмици, за да се изкара значителна част от фреона. За пълнотоосвобождаване от него е необходимо да продължите с 1/4 доза за ощеполовин година.
Форанът е един от новите охладители. Той също е токсичен, но аз гоустановявам директно в черния дроб, което показва, че тялото ви може дасе справи с него. Не забравяйте, че охладителят на новият ви хладилнике също токсичен и е най-добре да го държите на терасата или поне навентилирано място.
СПЕЦИАЛНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА СТЪКЛЕНА ВАТА
Фибростъклото, използвано за изолация, съдържа микроскопични парченцастъкло, които могат да се разнасят из въздуха. Въздушните потоци, коитосе създават в къщата, могат да го изтеглят през дефекти в стените илипокрива й и обитателите й да го вдишват. Стъклените частици преминаваткато милиони малки ножове през белите ви дробове и се разпространяватиз цялото ви тяло, което няма механизми за освобождаване отфибростъклото. Вие не чувствате нищо, но тялото ви, се опитва да спреразпространението на тези остри частици като ги изолира в кисти.
Повечето солидни злокачествени тумори съдържат фибростъкло или азбест(друг продукт, съдържащ стъклоподоб-ни частици). В почти всички случаисе открива дупка в тавана или някоя стена. Когато дупките се запечататхерметически, въздухът в къщата престава да е положителен зафибростъкло. Покриването с панели не е достатъчно. Проверете цялатакъща за непокрито фибростъкло и поправете дефекта веднага. Търсетемалки дупчици, пробити за закачане на картини. Вижте дали някъделипсват контакти, а са останали само дупчици, направени за поставянетоим.
Налага се да отстраните още кожуха от стъклена вата в бойлера и филтъраот фибростъкло на фурната. Заменете ги със стиропор или въглен.Най-добре е да наемете екип, който да отстрани всичко, съдържащофибростъкло от дома ви. Изолацията може да се смени със специалнахартия или друга безвредна субстанция.
Когато строите нова къща, никога не използвайте фибростъкло за каквитои да е цели.
СПЕЦИАЛНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА АЗБЕСТ
Строителните материали не са най-големият източник на азбест! Най-голямизточник представляват ремъкът в сушилната машина за дрехи и сешоаритеза коса! Свалете ремъка на сушилната си машина и проверете дали пише,че е произведен в САЩ. Ако е, всичко е наред. Ако ли не, вероятносъдържа азбест и е най-добре да го замените с американски.
Вносните сешоари за коса също могат да издухват азбест право в лицетови! Ако не можете да намерите безопасен модел или не сте сигурни,спрете да използвате сешоари. Ако имате рак или сте болни, никой вкъщата не трябва да използва небезопасни сешоари.
Изключете радиаторите и електрическите нагреватели и ги покрийте спластмасови торби. Можете и да ги боядисате, но когато боята остарее,те започват да отделят азбест. Най-сигурно няма да ви вредят, като гиизхвърлите.
ВАШАТА КЪЩА
Започнете прочистването на къщата от спалнята. Отстранете всичко, коетомирише на нещо (на каквото И да е): свещи, изсушени цветя, сапуни,лепило, препарати за почистване, одеколони, парфюми и особеноелектическите освежители за въздух. Складирайте ги в гаража, не всутерена.Тъй като всички изпарения се издигат нагоре, миризмите ще севърнат, ако складирате тези неща в сутерена или в гараж, разположен подкъщата.
Не спете в стая с панелни стени или с тапети на стените. Те отделятарсеник и формалдехид. Или ги махнете, или се преместете в друга стая.Не стойте у дома си, докато трае ремонтът. Ако в друга стая има панелиили тапети, не влизайте там и дръжте вратата затворена.
Следващото прочистване е на кухнята. Извадете всички кутии и бутилки спрепарати от шкафа под умивалника. Складирайте ги в гаража. Запазетесамо боракса, содата за пране, белия дестилиран оцет и домашния сапун.Използвайте ги за всичко. Точните количества на тези продукти засъдомиялна-та машина, прозорците и т. н. вижте в „Рецепти". Махнете откухнята всички кутии и шишета с препарати срещу хлебарки, мравки имолци, както и препаратите за унищожаване на гризачи. Те не подлежат насъхранение. Изхвърлете ги веднага. Не' забравяйте да проверитекоридорчетата, тавана и шкафовете за скрити препарати. За да сепредпазите от гризачи, обиколете къщата и запълнете всички дупки ипукнатини със стоманена вълна. Използвайте при необходимостстаровремските железни капани. Срещу насекомите (всички, освенмравките) използвайте борна киселина (не боракс). (Борна киселина можеда се купи от магазините за селско-стопански продукти. Дръжте я вгаража, за да избегнете нещастни случаи - прилича на захар.) Посипетепод хартията на полиците, зад умивалника, хладилника и печката, подкилимите. Забърсвайте редовно с оцетена кърпа повърхностите в кухнята(оцетът отпъжда мравките). Когато ви е необходим паркетин за лъскане наподовете, вземайте го и го връщайте обратно в гаража. Болни хора нетрябва да присъстват в къщата по време на основното й почистване.
Изнесете всички препарати от тоалетната. Съхранявайте белината вгаража. Използвайте хлорни препарати само за почистване на тоалетнатачиния. Тоалетната хартия трябва да е безцветна и неароматизирана.
Изнесете от банята всички шишенца и кутийки. Всичко, което можете дапомиришете (парфюми, дезодоранти), трябва да се махне. Оставете самодомашния и бйраксовия сапун и житния спирт. Членовете на семействототрябва да си купуват неароматизирана козметика, да пушат вън от къщата,да си сушат косите и лакират ноктите в гаража.
Не дръжте нови мебели, съдържащи дунапрен, в къщата. Ако са произведенипреди по-малко от 1 г. (излъчват формаддехид), ги преместете в гаража,докато оздравеете. Същото се отнася и за новите дрехи, които трябва дасе изперат преди да започнете да ги носите. Ако имате респираторнозаболяване, преместете дрехите си от вашия гардероб в друг, вън отспалнята ви.
Не използвайте гореща вода от бойлера или друг електроуред за пиене иготвене, тъй като нагревателите излъчват волфрам. Не пийте вода отглазирани керамични съдове (глазурата излъчва кадмий). Не купувайтеналивна вода от магазините за здравословна храна, съхраняващи я вцистерни. Водата достига до кранчето в магазина по прозрачнипластмасови тръби (винаги откривам цезий в такава вода, който сеизлъчва от прозрачната огъваща се пластмаса). Попитайте ги кога и какчистят цистерните. Най-добре е да ги наблюдавате дали използватнетоксични методи.
Ако къщата ви е на повече от Юг., сменете всички галва-низирани тръбина водопровода с поливинил хлоридни. Въпреки че ПВХ е токсичен, до 3седмици след смяната на тръбите той престава да се открива в питейнатавода! Ако водопроводните твъби са медни, не чакайте някой да серазболее от рак или шизофрения. Незабавно ги сменете с ПВХ. Ако тръбитеса вградени и не можете да ги достигнете, извикайте водопроводчик дасложи допълнителни външни тръби, което ще е и по-евтино.
Изключете веднага омекотителя за вода, ако имате монтиран такъв къмводопровода си. Омекотяващите соли са замърсени със стронций и хром.Освен това са пълни с алуминий. Солите корозират тръбите и те започватда сипят във водата кадмий. След като смените тръбите с пластмасови,във водата ще остане толкова малко желязо, че може би няма да енеобходимо да се омекотява. Докато водната шахта е отворена, извикайтесанитарните служби да изследват платформата за ПХБ. Ако все пак водатасе нуждае от омекотя-ване, пробвайте новите магнитни устройства(работят добре само при тръби от ПВХ).
Най-чистото отопление е електрическото. Преминете изцяло на него, акови е възможно. Ако трябва да се отоплявате с газ, проверявайтеинсталацията за просмукване преди отоплителния сезон, но не викайтегазовата компания, даже да го прави безплатно. Те ще пропуснат 4 от 5места! Здравният департамент не пропуска нищо — извикайте ги! Може дасе вярва и на строителните фирми, и на предприемачите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога