вторник, 22 декември 2009 г.

Меланомите в областта на главата и шията са по-опасни

Преживеямостта при меланом в областта на главата или шията е по-ниска в рамките на период от десет години, сочи проучване. Злокачественото заболяване произтича от меланоцитите - клетки, съдържащи се в кожата, но също и в зрителния орган, червата и др. Честотата му е сравнително рядка, но е сред кожните заболявания с най-висока смъртност.

В Медицинския Университет Северна Каролина, Ан Лахвайц и колегите и са анализирали данни от 51 704 случая на меланома, регистрирани за периода 1992 - 2003 година. Наблюденията показват по-ниска преживеямост при тези от тях, при които лезията е локализирана в областта на скалпа или шията. По-добри са резултатите сред пациенти, при които процесът е обхванал крайник, тяло или дори лицето и ушите. Причината за тази корелация засега остава неизвестна.

Кръвоснабдяването и лимфния дренаж на скалпа и шията са изключително богати, което улеснява разпространението на злокачествени клетки. Освен това по-лесен е достъпът на последните и до мозъка. Не на последно място учените посочват и разположението на формацията под косата, даващо възможност за пропускане по време на профилактичен оглед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога