четвъртък, 31 декември 2009 г.

Лимонът

Знаете ли, че сокът на един лимон

... взет сутрин на гладно (по възможност неподсладен) тонизира целия организъм.Стимулира чернодробните функции и действието на жлезите с вътрешна секреция. Улеснява изхвърлянето на токсините. Има силно антисептично свойство.
... действа бързо и ефикасно при смущения в храносмилането.
... смесен с една чаша силно кафе или хладка вода помага при главоболие
... в чаша топла вода е добро лекарство при простуда
... обилно посолен, облекчава болките в гърлото
... изпит преди лягане, е ефикасно средство против безсъние и е за предпочитане пред таблетките
... намазан обилно върху почистена вече риба, я прави по-вкусна
... намазан от двете страни на стара кокошка, спомага за по-лесното и увиране
... натрит върху пожълтелите места на бялата вана или мивка ги почиства, ако намазаните петна престоят няколко часа.
Лимони чиято кора е остъргана, се запазват по-дълго време свежи, ако се сложат в готварска сол.
Лимоните успешно могат да се съхранят, като се поставят във вода, която трябва да се сменя всяка седмица. По този начин остават свежи и сочни с месеци.

Лимонът

Слънчевите плодове - така наричат цитрусовите култури: лимони, портокали, мандарини, грейпфрути и др. от този род. Безспорно най-популярен и консумиран е лимонът, чието име дава и това на цялата група. Както хубавия екзотичен вкус, така и лечебните свойства са известни и използувани още в най-древни времена. С лимонов и портокалов сок са лекували много болести, преди всичко ревматизъм. Сокове са използувани и като средство против отрови и чума. Счита се, че лимоновия сок е убиец на нитратите. Става дума за неговите силни пречистващи свойства. Доказано е, че той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. А това е една нова стъпка по пътя на здравословното хранене. Така, че много полезно би било да се поливат пролетни салати с лимонов сок , вместо с оцет.
Месестата част на лимоните съдържа лимонена киселина (която действа противомикробно), плодова захар, гликоза, пектин, минерални вещества - калий, калций, мед, желязо, фосфор и много витамини, най-важните от които са С и Р. Кората е богата, най -вече на вит. С, пектин, фитонциди и етерично масло. Лимоните увеличават съпротивителните сили на организма и го предпазват от много заболявания най-вече инфекциозни. При грип, хрема, болно гърло, топъл чай с лимон, подсладен с мед пресича болестите. Лимонът действа ефикасно при липса на вит. С в организма, при скорбут и анемия. Сокът на този плод е подходящ за лечение на бъбречно- каменна болест и подагра, на възпаление на стомаха и червата. Чудесни резултати дава и при затлъстяване, атеросклероза и съдови заболявания.
Всеизвестно е, че великите мъже са управлявани от велики жени. Във френския двор, фаворитката мадам Помпадур е символ на жена, управлявала цяла Франция. Всяка нейна прищявка се е изпълнявала мигновено, след като погледне с прословутия си блестящ поглед. Едва след нейната смърт, става известно, че този блестящ поглед се дължи на няколко капки лимонова вода в очите.
Тъмните кръгове под очите се премахват, ако са козметичен дефект. Вечер се правят компреси със затоплен зехтин и лимонов сок, смесени в равни части. Памучетата, във форма на петното, се налагат върху него за 15-20 минути. Може да се редуват с компреси, напоени с вит.С от ампула. Зехтинът омекотява, а лимоновият сок и витаминът избелват. Ето защо, тези процедури могат да се прилагат и срещу пигментни петна, получени при раждане.
Ако устните са пресъхнали и се напукват постоянно, твърде възможно е това да се дължи на проблеми с далака и панкреаса. Щом тези органи не функционират пълноценно, се препоръчва да се ядат лимони в неограничено количество.
Разтриването на лицето с гореща хавлиена ръкавица е един чудесен сутрешен самомасаж. Могат да се капнат няколко капки лимонов сок, за да се получи още по-добър ефект.
Лимоновата вода, която се препоръчва при някои козметични интервенции, се прави от една супена лъжица вода и 5 капки лимонов сок, прецеден през марля. Съхранява се в стъклено шишенце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога