вторник, 1 декември 2009 г.

Какво знаем за плода грейпфрут


Ботаническото име на грейпфрута е Citrus paradisi т.е. райски плод, от вида Citrus Rue Rutaceae.
Повечето от нас знаят, че изяждането на половин грейпфрут на закуска е един от най-полезните начини да се започне деня. Но колко от нас знаят, че белите семки, които внимателно отделяме, са пълни с полезни хранителни вещества? Те са изключително богати на природни флавоноиди и аминокиселини.
Най-старата информация за грейпфрута датира от 17 век, когато това вечнозелено дърво е било открито на остров Ямайка (носещ и латинското име "paradisi"). Английската дума грейпфрут идва от неправилното описание, дадено на дървото от ботаника Джон Лунан, който класифицирал големите, жълти и леко горчиви плодове като вид грозде. Независимо от погрешното класифициране на Лунан, плодовете на първите грейпфрутови дървета наистина приличали на големи чепки грозде.
За първи път грейпфрутът е описан през 1750 г. от Грифит Хюз, който го нарекъл 'забранения плод' на Барбадос. През 1789 г. Патрик Браун го открива в различни части на Ямайка. През 1824 г. Де Тюсак споменава за плода грейпфрут, който е хибрид от едрия грейпфрут 'пумело' и вид сладък портокал, и който расте на гроздове. През 1823 г. Одет Филип засажда семена от този плод близо до Тампа, Флорида и скоро дървото се разпространява в цялата област. През 1837 г. Джеймс МакФейдън, в своята книга 'Флората на Ямайка' го отделя от вида 'пумело' и му дава ботаническото име 'Citrus paradisi'. Първоначално във Флорида дърветата са били отглеждани като нещо ново и рядко; в Ямайка много често били изкоренявани. През 1870 г. Джон МакДоналд, привлечен на пазара от грозд жълто-оцветени плодове ги купува, а вкъщи прави първия разсадник за грейпфрутови дървета. Десет години по-късно, през 1880 г., Флорида започва да изпраща първите количества от плодовете на пазарите в Ню Йорк.
Като напълно нова храна грейпфрутът е отбелязал някои промени през последните 75 години. Докато през 1970 г. консумацията на грейпфрут се е определяла главно от популяризираната 'грейпфрутова диета', според която можело да се постигне загуба в теглото от 4.5 кг за 10 дена, през 1983 г. Департаментът по селскостопански маркетинг на САЩ отчита, че по консумация на пресни плодове и зеленчуци в Ню Йорк, грейпфрутът е изпреварен само от картофите, портокалите и ябълките.
Грейпфрутът вирее най-добре в тропическите и субтропическите области на света, характеризиращи се с горещи дни и топли нощи - при тези условия се увеличава количеството на захарта в плода. Дървото има тъмнозелени листа и бели, красиви цветове и може да израстне до 4.5 - 6, а по-старите до 13 метра височина. Плодовете са големи, кръгли, с диаметър 9 - 12 см и с тегло от 250 до 700 грама. Дърво на средна възраст може да даде реколта от 500 до 700 плода за една година. Днес, само в щатът Флорида, годишно се добиват 2.5 милиона тона грейпфрут. Други големи производители са Испания, Мароко, Израел, Йордания, Южна Африка, Бразилия. Първата реколта е 3 - 4 години след засаждането на дървото, като плодовете се прибират 8 до 14 месеца след цъфтежа. В САЩ (най-големия производител на грейпфрут) федералните и щатските закони са приели стандарти за зрелостта на грейпфрута. Когато плодът зрее, се увеличава захарта и сока в него, а намалява киселинността. Затова грейпфрутът се прибира когато съдържа приетите количества захар, сок и киселинност.
Тънката кожа на грейпфрутът може да бъде или напълно жълта или червеникаво - жълтеникава. Вътрешността на плода може да бъде жълта, розовикава или червеникава. Тя е много сочна и има освежаващ вкус. Горчивият вкус се дължи на гликозида нарингин. Грейпфрутът се състои от 4 части: семенник; 8-10 части с плодови торбички; белезникав мезокарп; жълто-оранжева кора, която отделя етерични масла с типичния цитрусов аромат.
Вътрешността на плода е богата на Вит. С и калий, желязо, калций и някои минерали, а също така на флавоноиди - растителни вещества, за които е известно, че предпазват от рак и сърдечни заболявания. Розовите и червените видове грейпфрут са богати на бетакаротин (родоначалник на Вит. А). Биологически активните природни вещества, които се намират в семената на грейпфрута унищожават някои паразити и подпомагат организма в производството на полезни бактерии.


Грейпфрутът и ползата от него за здравето
Сърдечно-съдова система - чрез нарингина грейпфрутът подпомага елиминирането на старите червени кръвни клетки.


Храносмилателна система - сокът от грейпфрут консумиран сутрин премахва запека, подобрява храносмилането, като увеличава отделянето на стомашни сокове.


Имунна система - грейпфрутът предпазва от някои форми на рак на стомаха (чрез пектина), облекчава треската.


Метаболизъм - чрез галактуроновата киселина и пектина, които се съдържат в него, той намалява нивата на холестрола.


Сокът от грейпфрут намалява телесното тегло и подобрява състоянието на кожата.



Нервна система - чаша сок от грейпфрут преди лягане подобрява съня и премахва безсънието.



Респираторна система - грейпфрутът подпомага лечението на общите простуди, облекчава кашлицата, фарингита.



Ароматотерапията използва етеричните масла на грейпфрута за стимулиране на лимфната система и намаляване на неразположенията, тъй като той добре балансира централната нервна система, поддържа доброто настроение и е изключително полезен при главоболие.


Козметика


През последните години широко се разпространи мнението, че синтетичните козметични продукти съдържат вредни за кожата вещества. Много телевизионни предавания, курсове, книги и статии в списания предлагат начини по които сами можем да си правим 'домашна козметика';а повечето аптеки имат необходимите основни съставки. В същото време производителите на биологична козметика отбелязват небивал успех в употребата й. Все повече и повече големи производители се присъединяват към това направление.
Производството на натурални козметични продукти често среща препятствия, на които понякога се отделя твърде малко внимание. Отсъствието на консерванти, както в търговската козметика, така и в домашно приготвената, създава идеална хранителна среда за бактерии и гъбички. Микроорганизмите много лесно могат да попадат в продуктите чрез пръстите. Дори приготвената козметика да има прекрасни съставки, тя може да се превърне във вреден за здравето продукт, чрез непредпазливо внасяне на нежелани микроорганизми. Тъй като консервантите не гарантират стерилност, в много козметични продукти има благоприятни условия за развитие на широк спектър микроорганизми: добра хранителна среда, необходима влажност, относителна тъмнина и достатъчно време за развитие. С цел консервация екстрактът от грейпфрут обикновено се прибавя в концентрация между 0.2% и 1%. Той може лесно да се прибави във водната фаза като бъде обработен заедно с органични разтворители, необходимо е да бъде добре смесен по време на производствения процес. По отношние на съставките, които да бъдат използвани - няма ограничение. Може да продължи използването на всички предишни активни съставки.
След откриването на екстракта от грейпфрут и първите доклади за неговата ефективност, производителите на натурална козметика бързо осъзнаха какво им се предлага: екстракт, който поради своя спиращ ефект върху широк спектър от бактерии, гъби и вируси, е подходящ не само като консервант, но също така притежава чудесни качества за грижата за кожата. Наблюдавани са положителни допълнителни ефекти при използването му като консервант в козметиката: нежелани екземи, кожни гъбички, херпеси, обриви и други кожни проблеми просто изчезват. Това означава, че екстрактът от грейпфрут не само прави козметичните продукти чисти, но също така помага на тези, които искат да имат по-добро здраве.


Приложение в домакинството
Дезинфекциране на кухненски прибори / Съдове / Повърхности
Като природна, нетоксична смес Биоцитрин има много широко приложение в домакинството. Може да се използва за дезинфекциране на повърхности вместо често използваните химически дезинфектори като белина или продукти на амонячна основа. Именно нетоксичната му природа го прави идеален за почистване на кухнята и детската стая.

Добавянето на 15 капки Биоцитрин в шишето с препарата за измиване на съдове осигурява по-качествено почистване на съдовете. Домакините, които редовно го използват, ще забележат, че неприятните възпаления по ноктите на ръцете, съпровождащи миенето на съдовете ще изчезнат много бързо. Може да се добавят по 5 капки екстракт по време на основната програма на миялната машина. Екстрактът е изключително ефикасен при почистване на замърсени дървени повърхности. Капват се няколко капки Биоцитрин върху влажната дървена повърхност, размазва се го и се оставя да престои половин час. Или се приготвя разтвор от 10 капки Биоцитрин на 1 литър вода и с него се напръскват повърхностите, а след 15 мин. се избърсват добре. Екстрактът е особено ефикасен при дезинфекциране на первази и ъгли, където много често се задържат голям брой вредни микроорганизми. За да сме сигурни, че употребата му няма да доведе до промяна в цвета на дървото, може да се напръска един малък участък за проба.
Приготвеният разтвор може да се използва за дезинфекциране на консервните кутии, преди тяхното отваряне.


***Дезинфекциране на дъската за рязане***
Изследвания, проведени преди няколко години от американски учени доказаха, че дъската за рязане и гъбичката за миене, независимо от почистването им след всяка употреба, може да се превърнат в източник на инфекции. Дори измиването им в съдомиялна машина не гарантира, че ще се премахнат вредните микроорганизми, които са проникнали в тях. Достатъчно е да се разфасова върху дъската риба или месо, което е заразено със Салмонела или Е. Коли. Уотребата на дъската след това за рязане на зеленчуци за готвене или салата, автоматично ще доведе до прехвърляне на бактериите върху прясната храна, а оттам и в нашия организъм. След 3-дневна употреба новата гъбичка за миене съдържа в себе си повече от 200 микроорганизма. Достатъчно е при рязане на заразеното месо да забършем с гъбата за миене, след няколко часа в нея ще има голямо количество от микробите и заразата ще се разнесе много лесно. Употребата на екстракта като допълнение към препарата за миене на съдове ще премахне тези нежелани проблеми.

Капват се 10 - 15 капки Биоцитрин върху дъската за рязане на зеленчуци и се втрива по цялата й повърхност, като се използва кухненската гъба. Оставя се да престои около 30 мин., след което се изплаква добре.

***Баня***
За да се дезинфекцира ваната е необходимо да се приготви разтвор от 20 капки Биоцитрин на 1 литър вода. Намазва се и след 20 мин. се изплаква. Много ефикасен начин за премахване на плесени, бактерии и специфичния вид водорасло, което вирее успешно на такива места. Тъй като екстрактът от грейпфрут не се разлага от ултравиолетовите лъчи, той няма вредни изпарения, които може да се вдишат когато се изпарява във въздуха.


***Абсорбери / Филтри за пречистване на въздуха***
Абсорбери / Филтри за пречистване на въздуха
Филтрите задържат микробите и може да се превърнат в развъдник на бацили и в идеална среда за развитие на плесени, което може да доведе до появата на бактериални инфекции. Прилагането на Биоцитрин за почистване на кухненския абсорбер, на вентилаторите или други съоръжения за филтриране на въздуха е изключително ефикасно и много лесно. Необходимо е да се смесят 20 капки Биоцитрин с 1 литър вода в шише с пулверизатор и един път седмично да се напръскват повърхностите, след което трябва да се изчака да изсъхнат. Редовното им почистване ще сведе до минимум възможността за появата на плесени.


***Овлажнители на въздух***
Овлажнителите на въздух, които през последните години станаха популярни като средство за пречистване и овлажняване на въздуха, особено през зимата, в действителност може много лесно да се превърнат в източник на инфекции. Редовното дезинфекциране на резервоара за вода ще предпази от неприятните плесени и бактерии, които виреят добре във влажна среда. Може един път в седмицата резервоарът да се почиства, като се капват 20 капки Биоцитрин на 1 литър вода, след което се разклаща добре. Може да се напълни догоре и да се остави да престои с този разтвор 2-3 часа. След това се изплаква добре. След основно почистване на резервоара, може да се капнат 5 капки екстракт във водата. Наличието на малко количество Биоцитрин в резервоара ще спре разпространението на микробите и растежа на водорасли.


***Външно приложение***
Списъкът на възможните външни приложения на екстракта е голям. Независимо дали бактерии, вируси, гъбички или паразити са причина за заболявания по кожата или лигавиците, екстракта може да създаде предпоставки за излекуване, чрез унищожаването на патогените. Освободено от нежеланите микроорганизми, тялото може без трудности само да довърши оздравителния процес. Ако искаме да направитм нещо повече, може да спомогнем за възстановяването на кожата и лигавицата като използваме например алое вера.
Натрупаният опит във външната употреба на екстракта от грейпфрут е значителен. Практикуващите холистична медицина и много лекари предписващи екстракта, докладват за изключително добри резултати по време на оздравителния процес.
Като цяло, екстрактът от грейпфрут не бива да се използва в концентрирана форма. Упоменати са специалните изключения от това правило. За някои приложения е препоръчително екстрактът да се разтваря в растителна мазнина или спирт вместо във вода. Най-подходящи за тази цел са масло от бадем, маслиново, сусамено или от авокадо. Екстрактът трябва да бъде добре смесен с водата или маслото. Не трябва да позволяваме да попадне в очите, тъй като може да предизвика силно раздразване. В такъв случай



***Венци и зъби***
Биопрограма ЕООД проведе свое пилотно стоматологично изследване. В продължение на 2 месеца върху 20 пациенти пробанти бе изпробвано действието на 'Биоцитрин' върху устната кухина. Заболяванията на устната лигавица и пародонта все още са сериозен проблем за съвременната стоматология. Получените първоначални резултати са изключително добри. Разтвор от 2-3 капки Биоцитрин в 50 мл вода бе използван 2 пъти дневно за плакнене на устата, след измиване на зъбите. В края на 2-рия месец бе отчетено, че:

Биоцитрин намалява кървенето на венеца със 67%, т.е. при регистриран определен брой места на кървене в началото на изследването, в края на периода те са намаляли с 67%;

Почти няма пациент, който да не се оплаква от кървене и възпаление на венеца. Наблюденията показаха, че противовъзпалителното действие на Биоцитрин е 65%;

При поддържане на адекватна обща хигиена преди и по време на изследването, образуването на зъбна плака (жълтият налеп, който не може да се отстрани с четката за зъби и който е предшественик на зъбния камък) е редуцирано с 31%;

При някои от пробантите с чести афтози в устната кухина, по време на използването на Биоцитрин, оплакванията изчезват напълно;

Препаратът е незаменим и при гъбички в устната кухина (побеляване на езика и лигавицата), познати повече като 'млечница'.

Жабурене с разтвор на Биоцитрин бе препоръчано и на пациенти с проведени хирургически интервенции (вадене на зъби, издлетяване на мъдреци). При тях зарастването на раните в устата стана много по-бързо и без никакви усложнения.

Проблемът с гъбичките е особено актуален и при пациенти с пластмасови протези в устата и деца с ортодонтски апарати. При тях се препоръчва, като профилактична мярка, протезите или апаратите да се накисват в разтвор от 5 капки Биоцитрин на 100 мл вода. Препоръката се основава на лабораторно изследване, което доказа ефикасността на Биоцитрин срещу следните често срещани в устата бактерии - Псеудомонас Аеругиноза, Салмонела Ентеридис, Стафилококус Ауреус; срещу най-разпространената гъбичка - Кандида Албиканс.




***Сок от грейпфрут + Лекарства = Опасно***
Въздействието на кои лекарства се повишава
след приемане на сок от грейпфрут:


1. Хипертония
Според направените изследвания, използваните за лечение на хипертония (високо кръвно налягане) лекарства, като Felodipin (Plendil tablet), Verapamil (?soptin tablet) и Nisoldipin (Syscor tablet) са открити в особено големи количества в кръвта на пациентите, които ги употребяват. Докато при приемащите Nifedipin (Adalat) и Аmlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) и същевременно консумиращи сока, странични ефекти не са забелязани. Затова за лекуващите се с Felodipin, Nisoldipin и Verapamil пациенти, не е препоръчителна консумацията на пресен сок от грейпфрут.

2. Психотропни, приспивателни и лекарства за епилепсия
При употребата на Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet), Triazolam, Midazolam и Buspiron (Buspon kapsul) заедно със сок от грейпфрут, въздействието на лекарствата силно се повишава. Използваният за лечение на епилепсия Karbamazepin (Tegretol tablet) ако се съчетае със сока, въздествието му се усилва с 40%. Предписваният при лечение на депресия Sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) ако се приема едновременно със сок от грейпфурт, повишава действието си с 50%.



3. Понижаващи холестерола лекарства
Употребата на лекарствата от групата на статините Simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), Lovastatin и Atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) при съчетание със сок от грейпфрут, съдържанието им в кръвта се повишава с 2 до 16 пъти, което ги прави вредни. Затова хората приемащи този вид лекарства, не бива да пият сок от грейпфрут.


4. Лекарствата за полова мощ
При използваните за лечение на импотентност Sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) се наблюдава повишение на въздействието с 23%. Затова трябва да се изключва от менюто на тези хора сокът от грейпфрут.


5. Стомашно-чревни заболявания
Използваният за ускоряване на стомашно-чревния тракт, медикамент Cisaprid при приемане заедно със сок от грейпфрут, повишава влиянието си с 50% и става вреден.


6. Алергии, грип, синузит
Използваното за лечение на алергии, грип и синузит лекарство Antihistaminik terfenadin, при прием заедно със сок от грейпфрут, се наблюдават странични ефекти върху сърдечната дейност.


7. Сърдечно-съдови
Използваният при нарушен сърдечен ритъм медикамент Amiodarone (Cordarone tablet) при съчетание със сок от грейпфрут, губи своя ефект.




ИЗВОД и ПРЕПОРЪКИ

Според направените до този момент проучвания, консумацията на сок от грейпфрут, води до сериозни нежелани и вредни странични ефекти. Затова препоръките са, хората лекуващи се с горепосочените медикаменти, да избягват консумацията на този сок.



От друга страна, откритието, че сокът на грейпфрута повишава концентрацията на лекарствата в кръвта, може да допринесе за намиране начин за намаляване на прилаганите в момента дози при лечението на съответните пациенти. Но за да се случи това, е необходимо да се направят още много

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога