понеделник, 21 декември 2009 г.

Пет признака на заболяване от рак

Ракът...
Ракът е злокачествено туморно образувание, което се развива в епителната тъкан. От епител се състои горният слой на кожата, лигавиците и „покривните“ тъкани на органите.


Под влияние на външни (физични, химични и др.) и вътрешни фактори (продължителни хронични заболявания, генетична предразположеност и др.) клетките на даден орган се увреждат. Постепенно някои клетки придобиват атипична структура, те сякаш не „узряват“ напълно. Процесът на формиране на такива клетки може да продължи десетилетия, но веднъж образували се, те започват бързо да се делят и образуват тумор.

Процесът може да възникне във всеки един орган или тъкан, затова признаците на заболяване от рак са много различни. Съществуват няколко общи, които не зависят от мястото на тумора. Както и характерни за определени органи и системи. Но трябва да се има предвид, че тези симптоми може да са причинени от други заболявания. Само въз основа на симптомите не може да се постави диагноза.


Общи симптоми на рак
Разрастването на раковите (атипичните) клетки води до нарушаване на обменните процеси в организма. Това формира определени признаци независимо от локализацията на тумора.

Първи признак. Популярен е фактът, че при заболяване от рак се наблюдава бърза загуба на тегло за няколко месеца. Когато има такова отслабване, значи че процесът е напреднал, което особено важи при рака на белите дробове и панкреаса.

Втори признак. Безпричинно поддържане на температура над 37 градуса. Това е особено характерно при рака, засягащ лимфната система. Високата температура може да се появи и в по-късните стадии, като значително нарушение на обмяната на веществата и интоксикация на организма от веществата отделяни от тумора.
Повишената температура означава, че в организма се е появила придружаваща инфекция на фона на отслабналия имунитет.

Трети признак. Обща слабост, ниска работоспособност. Дължи се на интоксикацията на организма, която зависи от ръста и разпространението на тумора. При някои видове рак още в началните стадии туморът прораства в малките кръвоносни съдове, което води до загуба на минимални количества кръв и хипохромна анемия, вследствие на дефицит на хемоглобин.
Често именно анемията е причина за общата слабост в раните стадии на рак.

Четвърти признак. Болковата симптоматика при някои форми рак се появява още в ранните стадии. Това се случва, ако са въвлечени нервните окончания. Когато процесът е напреднал туморът засяга достатъчно големи нервни стволове, което поддържа болката.

Пети признак. Наблюдават се външни промени – промени в тена на кожата, например при рак на надбъбречните жлези кожата потъмнява, при рак на черния дроб – става жълта. Когато са засегнати ендокринните органи може да се промени тембърът на гласа, да се появи косопад, да се изменят половите белези...


Симптоми на рак на отделни органи и системи
Симптомите при отделни органи и системи могат да са както на рак, така и на други заболявания.

При рак на млечната жлеза се появяват „бучки“. Кожата над засегнато място променя тена си, видът й прилича на кора с разширени пори, раства с подкожните влакна. Възможно е зърното да се вдлъбне.

При рак на органите на храносмилателната система се появява диария или безпричинни повръщания, гадене, газове, болки в стомаха. Фецесът мени цвета си, което се дължи на наличие на кръв. Кръвоизливите се получават, тъй като туморът притиска кръвоносните съдове. При вътрешен кръвоизлив от стомаха и горните отдели на червата екстрементите са черни, когато цветът на кръвта е запазен, означава, че са засегнати долните отдели на червата, най-често правото черво.

В случай, че са безцветни означава, че туморът променя жлъчния поток, възпрепятства отделянето на жлъчен сок в червата, жлъчните пигменти навлизат в кръвта, което и причинява жълтото оцветяване на кожата.

При рак на белите дробове, когато е засегната лигавицата на бронхите, се появява кашлица. В последствие спада имунитетът и започва често боледуване от бактериални и вирусни инфекции. Промени на гласа се срещат при рак на ларинкса.

При рак на отделителната система кожата мени цвета си в различни нюанси на червеното. Появяват се нарушения и болка при уриниране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога