четвъртък, 17 декември 2009 г.

Инстантното кафе е по- полезно от еспресото

Кафето- този топъл елексир продължава и до днес да бъде една от най- противоречивите напитки за науката.

Дълго време то се смяташе изцяло вредно за човешкото здравето, напоследък обаче се появиха и изследвания, показващи, че в определени случаи то е полезно- за предотвратяване на старческата склероза и диабет, за подобряване на потентността.



Към този списък след задълбочени изследвания учените са добавили още едно свойство на кафето- то съдържа голямо количество баластни вещества, които не се преработват от химичните съединения и играят изключително важна роля в храносмилането и поддържането на нивото на захар в кръвта.

Според специалистите, всеки ден човек се нуждае от 25 г баластни вещества, като техният недостиг води до здравословни проблеми с червата.

Испански учени са доказали, че напитката (сварено кафе или нес) съдържа целулоза и разтворими захари, които са баластни вещества. Те са изследвали трите вида кафе: черно филтрирано (приготвящо се за 6- 8 минути при температура 90 градуса С), еспресо (сварено под налягане при 114- 121 градуса) и нескафе (инстантно кафе, залято с много гореща вода).

Според данните на учените в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0,47 вещества, които не се усвояват, в еспресото те са 0,65 мг, а в нескафето- търсеният продукт възлиза на 0,75 мг.

По този начин по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок, които най- често се споменават като източници за организма на такива вещества.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога