четвъртък, 31 декември 2009 г.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

За “добрата” и “лошата” храна
Специалистите от цял свят са сериозно разтревожени от проблемите, свързани с “добрата” и “лошата” храна. Диетолозите все пак смятат т.нар. бърза храна за по-малкото зло в сравнение с отказа от обяд в обичайното за човека време.

Хората, които обичат да похапват бързо на крак по правило имат сериозни здравословни проблеми и за тях способства употребата на различни тестени изделия, чипсове, пуканки, сладкиши, ядки. А точно тях най-много обичат децата.
Върху привлекателните разноцветни опаковки съставът на продуктите е изписан с твърде ситен шрифт, който трудно може да се прочете без усилия и по този начин хората по-трудно разбират какво точно ядат, независимо че от това зависи тяхното здраве.

Чипсовете
Какво знаем? В техния състав влизат картофи, растително масло, сол, захар, доматен прах, лук, чесън, натриев глутамат (засилва вкуса и аромата), лимонена киселина, естествен оцветител от цвекло, червен пипер. Но върху опаковката не е посочено мястото където са отгледани картофите и дали са използвани генетично изменени компоненти.
Със сигурност може да се твърди, че всички видове чипс са солени, пържени и съдържат доста подправки. Затова те не са препоръчителни за хората, страдащи от заболявания на стомаха и задстомашната жлеза.
Освен това картофът е мазен продукт и не способства за отслабването.

Различните опаковани ядки (фъстъци, бадеми, орехи)
В техния състав има не само ядки, но и захар, какаово масло или негов еквивален, какао на прах, сухо мляко, ароматизатори. Като цяло такъв продукт е подходящ за бързото похапване, защото той отлично утолява глада и укрепва силите: в 100 г се съдържат средно 8,38 г белтъчини, 36,76 г мазнини, 29,74 въглехидрати и енергия – 577,96 ккал. Много калории в балък обем!

Пуканки с различни вкусови добавки
В състава на сладките или солени пуканки влизат царевица на зърна, растително масло, захар, сол, ароматизатори и вкусови добавки. Попкорнът трябва да се яде колкото се може по-рядко заради високото количество калории в него – в 100 г продукт – 463 ккал.

“Джънкфуд” в превод от английски означава “храна -боклук” и названието й съвсем не е случайно. Под този термин британските лекари разбират пуканките, хамбургерите, пържените пилета от ресторантите за бързо хранене, чипсовете, солените ядки, белият шоколад, а също така колата и различните газирани напитки.



Край на предразсъдъците спрямо захарта
Сладките изкушения са на всяка крачка и нерядко трудно може да им се устои - на бонбоните, тортите или шоколада. За диабетиците се смята обаче, че сладкото трябва да е табу. Дали всъщност могат и те да похапват сладко?

Отговорът на този въпрос предлага главният редактор на списание "Съвети за диабетика" д-р Андреас Баум. По неговите думи захарта не е принципно забранена на диабетиците: "Това е предразсъдък, който се задържа твърде дълго и упорито. Но всъщност от години е известно, че диабетиците не бива да се отказват напълно от захарта, а само от домакинската захар.

Диетичните продукти крият рискове
Единствената препоръка е в рамките на нормалното здравословно хранене да не се приемат по повече от 10 процента от дневните калории под формата на захар. Обичайно това са около 50 грама на ден, казва д-р Баум. А какви алтернативи има за захарта?

"На първо място, разбира се, захаринът. Той няма почти никакви калории и има смисъл най-вече тогава, когато например се пие чай или кафе. Причината е, че захарта от една напитка преминава много бързо в кръвта и повишава нивото на кръвната захар, което именно би трябвало да избягват диабетиците. Освен това съществуват така наречените заместители на захарта - сорбит, фруктоза и така нататък, които се съдържат и в много от диетичните продукти.

Те все пак съдържат калории и крият от друга страна риск, тъй като често се смята, че подобни диетични продукти могат да се консумират без ограничения, което може да стане проблематично, понеже те често съдържат относително голямо количество мазнини", казва д-р Баум. А какво е мнението му относно становището, че ако всичко се подслажда със заместители на захарта, може да се избегне заболяването от диабет?

Сладкишите не са табу за диабетиците
"Не, подобно нещо не може да се твърди. Ако имаме предвид например диабета тип 2, т.е. най-често срещания диабет, от него заболяват предимно хората с наднормено тегло. И ако някой използва твърде много захар в храната си, той естествено бързо ще наддаде, тъй като захарта доставя калории и така се увеличава и рискът от диабет.

Но за нарастването на теглото много по-голяма роля от въглехидратите в захарта играят мазнините, както и недостатъчното движение", казва експертът. Добре е освен това да се знае, че сладкишите не са табу за диабетиците. Но те определено трябва повече да внимават и вместо мазната гъска е по-добре да изберат по-постната пуйка, а вместо сметаната - освежаващи праскови.

Бързото хранене е пагубно за здравето
Ресторантите за бързо хранене са пагубни за здравето, показват три отделни изследвания, направени в САЩ. Присъствието на подобни заведение в близост до 150 метра от училищата може да увеличи с до 5% затлъстяването при децата. До това заключение стигнаха учените, които са изследвали ученици от трети клас в американските гимназии.

Според техните резултати забраняването на подобни ресторанти в близост до учебните заведения може до голяма степен да влияе на стопирането на затлъстяването при младите хора. Ръководителката на изследователския екип Дженет Кири се заела да определи зоната, в която да бъде забранено отварянето на ресторанти за бързо хранене. Говорителката на известната верига „МакДоналдс” Елен Дейвис обаче смята, че подобно ограничаване би било опасно и че е по-добре родителите да намалят джобните пари на децата си, като им обяснят кога, къде и каква храна да консумират. Тя подчерта, че "МакДоналдс" през последните пет години е модифицирала менюто и преди всичко това, което се предлага за най-малките малчугани, а голям брой от веригата е направил разнообразно и по-здравословно меню.

Влиянието на близостта на ресторантите, съвместно с бързото хранене, е забелязано и при бременните, които живеят близо до подобни заведения. При тях спирането на затлъстяването, ако се премахне близостта на ресторантите, може да се стопира с до 4,4%.

Третото изследване, чиито резултати бяха публикувани през декември миналата година, показват, че младите хора, които живеят на разстояние от 800 метра от ресторантите за бързо хранене, консумират по-малко плодове и зеленчуци и пият повече сладки безалкохолни напитки

Преборете целулита: диета, упражнения и още нещо

Вече почти всички сме запознати с целулита и за неприятни външен вид, който предава той на кожата. Въпреки, че някой от Вас са чували за лечения и продукти, за борба с целулита, под различна форма, като билки, кремове, лосиони, масажи, лазерни процедури и електротерапия, истинската помощ за справяне с целулита може да се крие в диетата ни. Връзката между целулита и диетата е много по силна отколкото предполагате. Ключът в храненето с цел ограничаване на целулита се състои в консумирането на храни, които насърчават произвеждането на здравословни за тялото клетки. Упражненията също са важни. Прочетете нататък как диетата и упражненията могат да Ви помогнат относно целулита.

Борбата с целулита започва с правилното хранене и адекватното приемане на вода. Има няколко вида храни, които е нужно да включите във въпросната диета за да промотирате здравословното развитие на клетките и тъканите в тялото ви. Една от най-важните хранителни съставки, които трябва да включите е протеина. Това включва протеините, които се съдържат в чистите меса, като пилешко и пуешко, бобени растения и ядки.

В допълнение към протеините се препоръчва и приемането на добавката лецитин или да се консумират храни богати на лецитин. Такива храни са домати, спанак, соя и яйца. И не на последно място мастните киселини също са важни за поддържането на здрави клетки. Тези киселини се съдържат в рибата, ядките, маслините и авокадото.

Но в борбата с целулита не е важно само това, което се консумира. Има значение и какво пиете. Най-важната и полезна напитка в случая е чистата вода. Препоръчителното количество е осем чаши вода, което е приблизително 64 унции на ден. Освен вода, се препоръчва и сок от нар и чай от малини.

Не е тайна, че редовното правене или не правене на упражнения има сериозен ефект върху нашето здраве. Когато се изразходват повече калории отколкото се приемат тялото започва да изразходва мастните си резерви. Това несъмнено оказва влияние на вида на целулита. Освен това упражненията подобряват циркулацията на кръвта и помагат на процеса за премахване на токсините и разграждането на ненужните клетки в тялото. Циркулацията на кръвта може да се подобри и като използвате суха четка и с нея разтривате засегнатите места ежедневно.

Врагът в нашето тяло

Рецептата за най-опасното оръжие на света изглежда така: 200 гр. захар, 50 гр. масло, 300 гр. брашно, две яйца, пакетче бакпулвер и литър олио. Резултатът: ражда се поничката-убиец с 400 калории.

Нито природни катастрофи, нито епидемии, глад или пък война могат да причинят смъртта на толкова много хора, колкото поничките, мъфините, хамбургерите и сие. Сместа от мазнини и въглехидрати е просто убийствена - в буквалния смисъл на думата. Разбира се, ако се прекали с нея. Това, което се случва днес с човешките тела, е всъщност само началото на предстоящата катастрофа. Защото истински затлъстелите поколения ще се родят след нас. В Германия хората с наднормено тегло представляват 20 процента от населението, а в Гърция и Италия те са 30 на сто. Най-дебелите европейски нации - Великобритания и Полша, достигат нивото на САЩ, където всяко второ дете е с тегло над нормите.

Мазнини в атака
Във всяко човешко тяло се укрива гигантска армия от мастни клетки - между 50 и 140 милиарда. В началото на човешката история всяка клетка е служила вярно и предано на господаря си - предоставяла му е енергия по време на лов например. Хаосът е настъпил в момента, в който храната се е превърнала в индустриален продукт. От тогава насам милиони хора по света прекаляват с приемането на мазнини. Какво точно обаче се случва в нашето тяло в случай, че то бъде завладяно от армията на мазнините? Отговорът на този въпрос е част от най-важните изследователски полета на медицината. Защото атаките на мазнините имат пагубни последици за здравето на човека. Колкото по-запълнени са депата в телата ни, толкова по-критична става ситуацията.

Ето и обяснението: В кръвния поток попадат мастни киселини, които достигат до сърцето. Стигнат ли там, те се разтоварват за броени секунди, след което отново продължават пътуването си. Чрез това междинно депо сърцето си набавя нужната енергия. Ако към сърцето обаче постоянно се надига цунами от мазнини, то и най-здравите сърдечни клетки нямат никакъв шанс пред катастрофата - защото тя протича едновременно на три фронта.

Нищо не стресира тялото така, както една диета
Първоначално в червените сърдечно-мускулни клетки се събират все повече мазнини, които се превръщат в млечнобели депа, обяснява Рудолф Цехнер, професор от университета в Грац. В същото време към системата за сигурност на сърцето са отправени прекалено големи изисквания - "охранителите" на сърцето - епителоидните клетки, т. нар. макрофаги, които ни предпазват от вражески нападения, се давят в мастните киселини и се наслагват в сърдечните съдове. Малко след това в инфилтрираните сърдечни клетки се появяват специални мазнини, които убиват клетките окончателно.

По-нататък развитието на катастрофата в човешкото тяло може да се сравни с гражданска война без победител: благодарение на непрестанното приемане на понички и сие, всяка изминала секунда в тялото ни умират сърдечни клетки - и така, докато органът съвсем престане да функционира. Вследствие на последиците от подобно цунами на мазнините по света годишно умират повече от 20 милиона души, твърди Световната здравна организация.

Защо обаче борбата срещу наднорменото тегло е толкова трудна и продължителна? Катрин Стоун от университета в Охайо обяснява, че нищо друго не може да стресира нашето тяло толкова много, колкото една диета. "Човекът има само един мозък, но минимум 50 милиарда гладни мастни клетки". В момента, в който решите, че ще се откажете от поничката, те подготвят вражеска атака и така предизвикват усещането за остър глад. При повечето хора това състояние постепенно отминава, но други не могат да престанат да мислят за ядене.

Другото лице на въглехидратите
Дали изсмукването на мазнините може да ни освободи от диктатурата на мастните клетки? По-скоро не, казва молекулярният биолог Джонатан Граф от университета в Тексас. Когато тези клетки не са в състояние да поемат повече мазнини, отправят призив за помощ към милиардите неузрели клетки, залегнали в мастните тъкани. Ако някой приема прекалено много калории, тези клетки все някога ще узреят и ще се превърнат в мастни. Т.е. нивото на мастните клетки в тялото ни зависи от нашия начин на хранене. Във всяко тяло могат да се появят нови и нови мастни клетки - дори и там, където те вече са били отстранени чрез оперативна намеса.

Но дори да избягвате приема на мазнини, това не дава гаранция, че ще отслабнете. Защото в повечето случаи човек открива техен заместител - въглехидратите. Въпреки манията за отслабване и стотиците диетични продукти, появили се на пазара, американците например продължават да дебелеят. Защото при приема на въглехидрати в кръвта се изпуска хормонът инсулин и ако въглехидратите не се превърнат в източник на енергия, то инсулинът се грижи за това поетата храна да се складира в тялото под формата на мазнини.

Прясно и кисело мляко

Киселото и прясното мляко съдържат еднакво количество протеини, калции и витамини от B групата и от тази гледна точка са еднакво ценни за организма, особено в детството и юношеството и след 50-годишна възраст. Прясното мляко съдържа по-големи количества лактоза (млечна захар), за разграждането на която е нужен ензимът лактаза. Този ензим изчезва при някои възрастни индивиди и те лошо храносмилат прясното мляко (разстройство, болки в корема). Тези хора спокойно могат да консумират кисело мляко, защото неговото съдържание на лактоза е минимално. Киселото мляко е жив биологичен продукт, тъй като то се получава при ферментацията на прясното мляко от млечните ферменти, които живеят и се размножават в продукта. Млечните ферменти са пробиотици, т.е. „приятелски" бактерии, които са нормални обитатели на червата и благоприятно повлияват храносмилателните процеси, а имат и доказано положителен здравен ефект. Те потискат развитието на патогенните микроорганизми в червата и по този начин поддържат равновесие, което гарантира нормалната им функция.
Вредни ефекти на млякото и млечните продукти

Млечното масло, сметаната, пълномаслените млека и сирена при голямата им консумация могат да бъдат значителен източник общо на мазнини и на наситени мастни киселини в диетата. Високото съдържание на мазнини увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване. Голямата употреба на високо маслени млечни продукти и млека се свързва с по-голяма честота на сърдечносъдови заболявания и рак на простатата и бъбреците. Затова се препоръчва консумацията на мляко с намалено съдържание на мазнини (2% и по-малко), употребата на ниско маслена извара и сирена, ограничаване на маслото и сметаната.

И за храната важи правилото “Всяко нещо с времето си”
Ако се стремим към здравословно хранене и се опитваме да се освободим от излишните калории, едно от елементарните и основни правила, които трябва да спазваме е, че всеки продукт трябва да се употребява в подходящото време.

8.00 - 10.00 часа
За първото хранене от деня особено са подходящи макаронените изделия или овесените ядки. Тези продукти съдържат сложни въглехидрати и затова не са подходящи за вечеря или за похапване между две хранения. През първата половина от деня могат да се ядат и плодове, както и продукти, съдържащи скорбяла - например различни видове крем. Ако не можете да се лишите от бисквитка или лъжичка мед, то задоволявайте своите потребности от тях през първата половина от деня. Всичко, което съдържа прости въглехидрати - захар, мед, бонбони, пасти, трябва да бъде изядено до 15 часа.

11.00 -12.00 часа
Подходящи за лека закуска през това време са плодовете: сливи, киви, ябълки, круши, но не изяждайте повече от 2 плода. Специалистите ги препоръчват и на тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако обаче се стремите да намалите теглото си, плодовете трябва да влизат само в основното ви хранене.

12.00 - 15.30 часа
Обедът може да се състои от различни продукти, съдържащи скорбяла, белтъчини, мляко и зеленчуци. Но само в случай, че не обядвате след 15-16 часа. Ако искате да отслабнете, в средата на деня е по-добре да консумирате зеленчуци като моркови, цвекло, тиквички. По време на основните хранения мазнините не са забранени. Достатъчна е обаче 1 с.л. растителна мазнина – тя съдържа достатъчно количество полиненаситени мазнини. За поддържане на формата не се забранява и употребата на 1 лъжичка сметана или масло, но след това задължително трябва да се изяде една зеленчукова салата, най-добре от моркови.

16.00 - 17.00
За похапване през втората половина на деня са подходящи млякото, месото, изварата, яйцата и кашкавалът. В този период идва времето и на парче пилешки гърди или сандвич с кашкавал. Когато става въпрос за мляко, то трябва да се приема без захар. Ако се храните разделно и правите повече от 2 допълнителни закуски пред деня, трябва да се придържате към следните правила за хранене: през първите три приема на храна - продукти, богати на скорбяла и плодове, а след 16 часа - само белтъчини, мляко или зеленчуци.

18.00 - 21.00 часа
За вечеря са подходящи такива меса като телешкото, говеждото, пилешкото, пуешкото или заешкото. Те съдържат малко мазнини, т.е. няма да повишат теглото. Най-добре е да избираме такъв вид месо, при чието приготвяне мазнините ще се стопят. Най-добрата гарнитура за него са зеленчуците: краставици, домати, чушки, марули.
Това е и най-подходящото време за изпиването на малко вино или друг алкохол, макар и с ясното съзнание, че организмът ще се заеме първо с неговото преработване и ще “остави настрана” белтъчините и мазнините.

Био храните – яжте здравословно

Привличат ли ви големите, красиви и съвършено еднакви плодове на пазара? А знаете ли, че точно те не са никак полезни за вашето здраве и имат няколко пъти по-малко витамини и минерали от по-неугледните плодове и зеленчуци?

Щандовете с био-храни вече трайно започнаха да се установяват и по нашите магазини. В Западна Европа и Америка те са популярни от десетилетия, докато при нас започнаха да се появяват през последните години.


Според регламентите на ЕС наименованията на опаковките биологично (био), екологично (еко) и органично (органик) са еднозначни. В България е приет терминът „биологично“ и затова храните, които носят съответните характеристики, са био-храни. Всяка храна, която носи надписа „био” по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти.

Био-храните са тези храни, при отглеждането, съхраняването и приготвянето на които не са използвани никакви химикали и изкуствени методи, които да направят плодовете по-едри и сочни на вид, а животните по-бързо да пораснат и да се съхранят за по-дълго. Това са храни без синтетични подобрители, пестициди и генномодифицирани промени. Био-храните съдържат няколко пъти повече витамини, особено витамин С и са много по-силни антиоксиданти от обикновените плодове и зеленчуци. Няма нищо чудно и във факта, че био-храните са многократно по-вкусни от стандартните храни.

В производството на храните с етикет „био“ не се използват изкуствени торове и опасни пестициди, а само натурални продукти, които природата дава. Това не се отнася само за растенията, но и за това с какво се хранят животните.

Био-продуктите се произвеждат по-бавно и по-трудно и те могат да се съхраняват за много по-кратко време. Това ги прави и по-скъпи от останалите продукти, които съдържат подобрители и стабилизатори, които съхраняват и предимно подобряват продукта, но в същото време отнемат огромна част от полезните му съставки.

Храните с етикет „био“ са трикратно по-скъпи от останалите и по правило трябва да стоят на отделен щанд в магазините. Именно затова те се купуват от хората, които държат на това, с което се хранят и живеят по правилото „храната е живот“.

Кои продукти имат голямо количество пестициди и е добре да предпочитаме био-вариантите им?

Бананите, цитрусовите плодове, рибата, авокадото, броколите, дори свинското месо са храни, в които няма прекалено много генно-модифицирани съставки и пестициди. Храните, които в България са наситени с вредни и изкуствени вещества са ябълките, доматите, краставиците, картофите, доматените пюрета и кетчуп, пилешкото месо, олиото, млякото. От последните е добре да избирате винаги био-вариантите им.

Системната консумация на храни с етикет „био“ е гаранция за по-добро здраве и тонус. Не бива да ги пренебрегваме, а да се възползваме от възможността да се храним по-качествено и здравословно.

Биошоколадова мания


Какви са тайните при приготвянето на био шоколад? Каква е разликата с конвенционалния?

В последните няколко години има куп добри новини за любителите на шоколад. Първо беше откритието, че шоколадът съдържа високи нива на антиоксиданти, дори повече отколкото зеления чай или червеното вино. После се появи и новината, че какаото е много богато на антибактериални агенти и похапването на шоколад няма нищо общо с появата на акне или кариес по зъбите. (Тук няма как да не извикам едно мощно „ура“) Какаото е най-добрият лек срещу високо кръвно, а умерената редовна консумация на шоколад предпазва от инсулт и инфаркт, подмладява кожата и осигурява добър тонус. Шоколадът дори бил и най-доброто средство против кашлица.
Имай предвид обаче, че всички тези предимства се отнасят за черния шоколад. (Супер! И без това той ми е любимият.) Шоколадът има още много плюсове, но...


Според Pesticide Action Network за отглеждането на какао се използват ужасно много пестициди, всъщност какаото е вторият най-голям консуматор на пестициди, преди него е само памукът. През 1990 г. английският вестник Mail on Sunday публикува анализ за съдържанието на пестициди в 7 шоколада на известни марки. Оказва се, че в 4 от тях има линдан – крайно отровно вещество с много негативни последствия за човешкия организъм. През 1993 г. организацията Women's Environmental Network тества 4 от най-известните марки шоколад (между които Nestle и Mars) за наличието на линдан. Тестовете се оказват положителни. Според проучване направено в САЩ през 2003 г. от различни правителствени и неправителствени организации, сред най-често откриваните пестициди в шоколадовите изделия, са още ДДТ и диелдрин, които иначе са забранени в повечето страни по света.

Пестицидите съвсем не са единственият проблем на шоколада. В повечето случаи какаото се отглежда в огромни плантации на места, където би трябвало да има тропически гори. Само през 2000 г. 14% от горите на Кот Д'Ивоар са изсечени и заменени от какаови плантации. Плантациите се обработват главно от жени и деца, на които се плащат мизерни надници. Чести са и случаите, в които родители продават децата си на плантаторите или ги принуждават насилствено да работят за прехраната си, като ги лишават от образование. Условията на труд са ужасни, а работниците са в непосредствена близост с пестициди и инсектициди, които увреждат здравето им.

След всичко това само не се отказвай от шоколада, защото имаш алтернатива. Био, а на всичкото отгоре и Феър Трейд шоколад вече се продава и у нас благодарение на Ten Senses (търси го в Пикадили и Елемаг). Похапвайки си биошоколад, можеш да си сигурен, че няма да облизваш остатъци от пестициди, а освен това на хората, участващи в целия производствен цикъл – от производството на какао и захарна тръстика до готовото шоколадово блокче – е била платена честна и справедлива надница. Така със сигурност ще ти е доста по-вкусно.

Биокакаото и захарната тръстика се произвеждат в малки семейни ферми – до 3–4 ха. Между какаовите дървета се сеят цитрусови дръвчета, авокадо, папая, та дори боб и царевица. Така се получава една устойчива градина с много плодородна почва и богата реколта. Плодовете на какаовото дърво са доста големи и излизат направо от стеблото, а докато се стигне от плода до какаото на прах има доста работа. След като се наберат плодовете, те се отварят и се вадят семената – именно от тях се прави какаото. До 8 часа след отделянето им от плода, семената се поставят в дървени каси и в продължение на 5 дни се спазват точни правила за тяхното преместване и обръщане, за да могат да ферментират. Понякога при конвенционалното отглеждане на какао, се пропуска процесът на ферментация, но тогава се получава по-нискокачествен продукт, тъй като точно при ферментацията се създава специфичният аромат и вкус на какаото. Следващият етап е сушене – какаовите зърна се поставят в големи закрити сушилни или на открито, но върху циментирана повърхност. Сушенето продължава около 8 дни, докато влажността в зърната се снижи до 6%. От всяка партида се взима проба за изследване и в зависимост от външния вид и цвят на зърната, те се разпределят в различни категории. След това зърната се изпичат, а после се стриват, за да се получи какаова маса. Чрез притискане от какаовата маса се получава какаово масло и какао на прах. За да се получи шоколад, какаовата маса се стрива и после се смесва с какаово масло и се загрява. Прибавя се захар, може и мляко, ядки, подправки... И воала – нежен, чувствен, изкусителен, с една дума – шоколад.

Какво да пием през лятото
През лятото ние пием много повече сокове, газирани напитки, вода, отколкото през другите сезони, и това е правилно: организмът губи много течности при високата температура, които трябва да се попълнят. Но кои от съществуващите напитки са полезни и от кои трябва да се откажем?

Какво трябва да знаем за напитките? Разбира се - с какво са полезни и с какво са вредни. На практика всяка напитка може да окаже както положитело, така и отрицателно въздействие върху работата на организма. Важно е и количеството на използваните течности за денонощие. Ако, например, специалистите съветват да изпиваме до 2 литра вода на ден, то ежедневната норма кафе или сок е съвсем различна.

Вода
Полезни свойства - човешкият организъм се състои от 80% вода. Тя е жизнено необходима за всеки един от нас. Без вода човек не може да живее. Редовната употреба на чиста вода нормализира обмяната на веществата, храносмилането, възстановява водния баланс на клетките на организма, защитава от въздействието на свободните радикали.

Вреда: вредна може да бъде само вода, съдържаща различни примеси. Затова преди употреба е необходимо водата да се филтрира.

Норма за деня: до 2 литра чиста вода.

Минерална вода
Полезни свойства. В зависимост от състава си, може да оказва на организма различно действие - да извежда токсините, да нормализира работата на храносмилателния тракт, да нормализира обмяната на веществата и да подобрява метаболизма, да възстановява клетъчния състав.

Газираната минерална вода трябва да се употребява по-пестеливо.

Вреда: наситената с минерали вода може да обостри някои заболявания, като гастрит например.
Норма за деня: няколко чаши

Млечни напитки
Към тях се отнасят млякото и айрянът например.

Полезни свойства: нормализират работата на храносмилателния тракт, подобряват работата на сърдечно-съдовата система, нормализират обмяната на веществата, укрепват костната система, извеждат токсините от организма, понижават кръвното налягане, оказват положително въздействие на паметта, нормализират съня.

Вреда: пълномасленото мляко съдържа много мазнини.

Норма за деня: 3-5 чаши.

Кафе - Най-разпространената напитка за началото на деня
Полезни свойства: снижава риска от развитие на болести на сърцето, от болестта на Алцхаймер, захарен диабет, цироза на черния дроб, защитава от блефароспазъм /непроизволно съкращаване на кръговите мускули на очите/, подобрява паметта, благодарение на високото съдържание на кофеин ободрява, повишава мускулния тонус, повишава настроението.
Вреда: повишава кръвното налягане /вредно е за хипертоници/, повишава нивото на холестерина в кръвта, повишава риска от спонтанен аборт при бременните жени.

Норма за деня: 2 чашки

Какао
Полезни свойства: стимулира умствената дейност, притежава ободряващо въздействие, като в същото време е полезен и за хипертониците /понижава кръвното налягане/. Какаото предотвратява стареенето на кожата и изглажда бръчките.

Вреда: може да предизвика превъзбуда. Някои учени считат, че към какаото може да се породи пристрастяване. Вредата от прекомерната употреба на тази напитка не е точно изяснена.

Норма за деня: 1-3 чашки.

Плодови сокове
Съдържат голямо количество витамини/ А, В, С, К, Е/ и минерали.

Полезни свойства:нормализират съдържанието на витамини в организма. Например портокаловият сок предпазва от хипертония, грейпфрутовият сок – онкологични заболявания, ябълковият сок предотвратява развитието на мозъчните заболявания, а във вишневия сок се съдържат голямо количество антиоксиданти.

Вреда: заради съдържанието на захар, плодовите сокове влияят зле върху емайла на зъбите. Канадски учени са доказали, че не бива да се приемат лекарства с плодови сокове, защото се снижава ефикасността на медикаментите. Ежедневното приемане на плодови сокове може да увеличи у жените риска от заболяване от диабет с 18 %.

Норма за деня: 1чаша.

Газирани напитки
Те са крайно популярни в днешно време.

Полезни свойства: намаляват апетита.

Вреда: увеличават риска от затлъстяване, от развитие на захарен диабет, захарта или подсладителите и киселините в буквалния смисъл разяждат зъбния емайл, причинявайки кариес, измиват калция от костите.

Норма за деня: лекарите не препоръчват употребата на газирани напитки.

Черен чай
Това е най-любимата напитка във Великобритания и в арабските страни. В световен мащаб черният чай е втората по популярност напитка след водата. От всички сортове чай най-популярен е черният.

Полезни свойства: черният чай безусловно оказва положително въздействие на организма на човека. Благодарение на кофеина, чаят повишава работоспособността и зарежда с енергия.При това, учените са доказали, че тонизиращото въздействие на чая продължава повече, от това на кафето. Танинът повишава съпротивляемостта на организма към различните инфекции, а катехините укрепват съдовете и притежават антиоксидантни свойства. Флуорът е необходим за здравината на зъбите. Изследователите са доказали, че само в две чашки черен чай се съдържа необходимата дневна доза. В една чашка черен чай има 0,5 – 1,1 мг флуор, а нужната дневна доза от този микроелемент е 1,5мг. Черният чай защитава от стреса, подобрява настроението, неутрализира действието на свободните радикали в организма, повишава кръвното налягане.

Вреди: големи дози черен чай могат да нарушат храносмилането, да породят сърцебиене, да провокират безсъние и варикозно разширение на вените.

Норма за деня: 3-4 чашки.

Зелен чай
Полезни свойства: в последно време учените откриват все нови и нови полезни свойства на тази напитка. Днес е известно, че зеленият чай: защитава от сърдечно-съдови заболявания /укрепва съдовете, нормализира кръвотока, намалява нивото на холестерина в кръвта/, предотвратява развитието на рака, притежава противовъзпалително и болкоуспокояващо въздействие, заздравява зъбите /ако се пие без захар/, нормализира храносмилането, предотвратява появата на камъни в бъбреците и спомага за отслабване.

Вреда: в големи количества зеленият чай влияе отрицателно върху дейността на бъбреците и черния дроб. По-добре е хипертониците да не пият зелен чай, тъй като той, макар и незначително, повишава кръвното налягане.

Норма за деня: 4-5 чашки, по-добре без захар, може да добавите лимон.


Мановият мед - чудо на природата

Наричат мановият мед чудо на природата. Освен нектар пчелите събират и така наречената мана - сладък сок, от който приготвят продуктът. Сравнен с нектарния, той има повече лечебни свойства. Използва се преди всичко при малокръвие.

Мана се появява по листата и младите клонки на смърча, елата, гръцката ела, бора, дъба, бука, кестена, липата, клена. Популярна е и с народното название медена роса. Основните количества манов мед у нас се произвеждат в Странджа планина благодарение на климатичните особености и природните дадености на региона. Медът е тъмен на цвят, а кристализацията му е бавна.

От нерви също може да се дебелее

Твърдението „Дебелея от нерви“ често предизвиква спонтанен смях у много хора, но в него има много истина. Психотравмите са една от сериозните причини за затлъстяването. В такива случаи говорим за регулаторно затлъстяване. При него обикновено са засегнати центърът на апетита и центърът на ситостта, респективно регулацията на обменните процеси. Регулацията на апетита се осъществява предимно в главния мозък – хипоталамуса. Тук се намират структури, които направляват приемането на храната. При експериментални животни чрез въздействие върху определени участъци на хипоталамуса е предизвикано непрекъснато приемане на храна, т. нар. „булимия“ или „вълчи глад“, последвано от наднормено повишаване на телесното тегло.
Установено е, че в страничните зони на хипоталамуса се намира „центърът на глада“, който при възбуждане влияе върху приемането на храната и дейността на храносмилателната система. Ето защо много често психическите възбуди водят до появата на неутолим глад, до стомашно-чревни смущения.
В централните зони на хипоталамуса се намира „центърът на ситостта“. Импулсите, които идват от стомаха при напълването му, активизират центъра на ситостта, който, от своя страна, потиска дейността на центъра на глада.
Тези проучвания потвърждават народната мъдрост, че „от масата трябва да ставаш малко преди да си се наситил“. Нервно-психическото състояние на хората с болестно свръх тегло е от особено значение за възникването му, а и за рецидивите, появили се след лечение. Нерядко се наблюдава един порочен кръг – свръх теглото води до нарушаване на нервно психичното равновесие, а това, от своя страна, допринася за още по-голямо увеличаване на теглото. Подобни случаи се срещат сравнително често и тежката задача е разрушаването на този порочен кръг.


Високата консумация на кола може да предизвика хипокалиемична миопатия

Консумацията на няколко литра кола-съдържащи безалкохолни напитки може да предизвика хронична хипокалиемия, водеща до мускулна слабост, дори парализа, се посочва в обзор, публикуван в Journal of Clinical Practice.

Въпреки че приемът на такива количества безалкохолни напитки не е често явление и следователно не публичен здравен проблем, авторите имат основания да смятат, че все пак такава консумация не е така рядка.

Д-р Елисаф и колеги от University of Ioannin, Гъеция идентифицирали 6 доклада за кола-индуцирана хипокалиемия, публикувани след 1994 г. Количествата погълната напитка варирали между 2 и 9 литра на ден, а мускулните оплаквания варирали от лека слабост до тежка парализа. Всички пациенти имали абнормално ниски калиеви нива.

За щастие при всички пациенти се наблюдавало бързо и пълно възстановяване след преустановяването на приема на кола и прилагането на орални или интравенозни калиеви препарати.

Авторите смятат, че компонентът, който има потенциал да наруши калиевия метаболизъм, е фруктозният царевичен сироп. Последният може да предизвика хронична осмотична диария и намаляване на калия. Глюкозата, индуцирайки осмотична диуреза и хиперинсулинемия, както и кофеинът, предизвиквайки калиева редистрибуция в клетки и/или повишена ренална калиева експресия, също може да са отговорни за наблюдавания феномен.

В редакционна статия д-р Clifford D. Packer от Louis Stokes Cleveland VA Medical Center в Кливлънд (Охайо, САЩ) коментира: "... с агресивния маркетинг [на производителите], големите разфасовки на безалкохолните напитки и ефектите на кофеиновия толеранс и зависимост, може да се каже че десетки милиони хора в развитите страни консумират поне 2-3 л кола на ден.".

Резултатното намаление на серумния калий повишава риска от сърдечна исхемия, сърдечна недостатъчност, левокамерна хипертрофия. Д-р Packer отбелязва още, че подсладените безалкохолни напитки са свързани и с развитието на остеопороза, подагра, гастроезофагеална рефлуксна болест, хронични бъбречни заболявания, вторичен хиперпаратиреоидизъм, перфорация на хранопровода, хематурия, ерозии на езика и гастрит. Той допълва, че лекарят трябва да напомня на пациента за тези рискове, а индустрията за безалкохолни напитки трябва да промотира безопасната и умерена употреба на продуктите си при всички възрастови групи.

Енергийните напитки - потенциално опасни при пациенти със сърдечносъдово заболяване

Консумацията на енергийни напитки повишава кръвното налягане и сърдечната честота, което означава, че първите трябва да бъдат избягвани от лица с хипертония или сърдечно заболяване, сочат резултатите на малко проспективно проучване.

Енергийните напитки, за които се рекламира, че повишават умствените способности и физическата издържливост, обикновено съдържат кофеин, таурин, захари, витамини и други хранителни добавки, обяснява д-р James S. Kalus (Henry Ford Hospital) в The Annals of Pharmacotherapy. Потенциалните хемодинамични и електрокардиографски ефекти на тези напитки никога не са изследвани досега.

С тази цел д-р Клаус и колеги изследвали 15 здрави доброволци на възраст между 20 и 39 години, на които била забранена консумацията на кофеин от други източници след 48-я час преди началото на изследването. Участниците консумирали 500 мл енергийна напитка в продължение на 30 минути дневно в продължение на 7 дни. На ден 1 и 7 били отчетени кръвно налягане, сърдечна честота и ЕКГ - преди и след консумация на напитките.

Наблюдавало се значително повишение на сърдечната честота спрямо базовата - със 7.8% на ден 1 и 11% - на ден 7. Съответните повишения на систоличното кръвно налягане били: 7.9% и 9.6%, на диастоличното - 7.0% и 7.8%. При ЕКГ параметрите не се наблюдавала значителна промяна.

Наблюдаваното повишение на кръвното налягане и сърдечната честота може да бъде опасно при лица със сърдечно заболяване, предупреждават авторите, особено при пациентите, с нарушен барорефлексен буфер в отговор на вазоактивни субстанции. Младите индивиди с недиагностицирано ранно сърдечносъдово заболяване също са подложени на риск.

Отбелязва се също, че консумацията на енергийни напитки теоретично може да бъде често пренебрегвана причина за променена фармакологична ефективност, дори хоспитализация и прием в спешно отделение.

Мазнини и хранене

Германското дружество по хранене (DEG), върховния пазител на немските традиции в храненето препоръчва: индивиди с лека физическа натовареност да приемат дневно 2 400 ккал. 30% от тях трябва да са мзнини, което означава около 80 грама. Това количество мазнини трябва да съдържа 1/3 наситени, 1/3 ненаситени мастни киселини с една двойна връзка и 1/3 от тези с повече двойни връзки в молекулата. Това препоръчва DEG.

Растителни или животински мазнини
Животинските мазнини произхождат от мастна тъкан на заклани говеда и свине (говежда лой, свинска мас) или птици (гъша или патешка мас), от рибеното масло или от млякото. Растителните мазнини се получават от плодови масла (палмово, маслинено, авокадово) или семенни масла (рапица, слънчоглед, соя, магарешки бодил, царевични кълнове).

Обикновено в мазнините от селскостопански животни преобладават наситените мастни киселини и поради това приемането им с храната трябва да се държи под контрол.

„Добри” и „лоши” мазнини
Химичното название на мазнините е липиди. Голяма част от тях изпълняват важни функции в кръвта и в клетките на човешкия организъм. Съществена роля изпълняват две от тях: триглицеридите, наречени още неутрални мазнини и холестерина (cholesterin – от гръцки: chole = жлъчка, stear = лой). Триглицеридите се делят на:
• наситени мастни киселини и
• ненаситени ( с една или повече двойни връзки в молекулата) мастни киселини.

Липидите, като важен енергиен източник за организма, се приемат с ежедневната храна, преработват се в стомашно-чревния тракт и след това постъпват в кръвообращението. Черният дроб също произвежда както мастни киселини, така и холестерин. Кръвта транспортира липидите до съответните места, където са необходими за изграждането на клетки и тъкани. Но само това не е достатъчно, тъй като както липидите така и холестеринът, не са водоразтрворими. Затова те се свързват с водоразтворими протеини в липопротеини. Колкото по-малко мазнини и повече белтъчини съдържат липопротеините, толкова те са с по-малък размер и по-висока плътност (high density lipoproteins=HDL – липопротеини с висока плътност = „добри мазнини”) и обратното, „лошите мазнини” (low density lipoproteins=LDL – липопротеини с ниска плътност) са с голям размер и с по-ниска плътност.

За липида холестерин са налице два „транспортни” протеина – LDL и HDL. LDL се транспортира от черния дроб до предназначеното място, а HDL връща остатъка, за да се разгради от жлъчните киселини. Клетките приемат транспортираните до тях мазнини с ниска плътност с помощта на рецептори разположени на повърхността им. Ако в клетката има вече достатъчно холестерин, тя спира да пропуска повече. За това откритие изследователите от Тексас Michel Brown и Joseph Goldstein бяха удостоени през 1985 година с Нобелова награда за медицина.

Ако кръвта се „задръсти” с мазнини поради неправилни хранителни навици, съдържанието на липиди в нея се повишава, което нарушава равновесието в съотношението на „транспортните” протеини LDL и HDL. LDL отлагат излишния холестерин по стените на кръвоносните съдове и по този начин ги стесняват. Това води до атеросклероза и повишен риск от инфаркт на миокарда.
Дотук с данните от съвременната наука.

Какво представляват отделните мастни киселини?
За разлика от наситените, ненаситените мастни киселини повлияват положително обмяната на веществата в организма, като понижават LDL-холестерина. Научните постижения през последните години доказват, че ненаситените мастни киселини с една двойна връзка в молекулата могат да понижат съдържанието на LDL-холестерина, при което не намаляват на HDL-холестерина, дори отчасти го повишават. Така че като цяло те имат благоприятен ефект върху холестериновата омяна.

Въз основа на тези познания, мазнините с по-голям дял на ненаситени мастни киселини, съдържаши една двойна връзка получиха нова, физиологично заначима за храненето оценка. Това е най-вече маслото от рапица и маслини.

Рафинирано или студено пресовано масло
Студеното пресовано масло се добива при нагряване на семената до температура не по-висока от 40 градуса по Целзий. Това не бива да се приема буквално, тъй като и по врема на пресоването се отделя топлина, така че температурата на изтичащото масло може да достигне до 60 градуса по Целзий. Рафинираните масла, това са повечето, се добиват чрез пресоване при висока температура и/или се извличат с разтворители, като накрая се рафинират, за да се отстрани вкуса на примесите. Този процес преминава през следните етапи: отделяне на слузта, отстраняване на киселинността, избелване и ароматизиране.

Съдържанието на ненаситени мастни киселини, които са от значение за здравословното хранене се запазва, независимо от начина на добиване или от последващо рафиниране. До голяма степен се запазва и съдържанието на витамин Е. Чрез рафинирането се отсраняват вредните за здравето тежки метали, както и остатъчни количества пестициди и хербициди, всмукани от почвата.

Тъй като студенопресованите масла не подлежат на рафиниране, използването на средства за растителна защита при тези култури трябва да става с много внимание. Необходимо е да се знае, че маслините се преработват заедно с обвивката и костилката. В случай, че маслините не произхождат от сравнително чисти, в екологично отношение райони и има вероятност да са били в контакт с пестициди или други вредни за здравето вещества, изниква въпроса, дали студенопресованото масло е по-здрвословно от от рафинираното. Същият въпрос стои и пред маслото, добито от слънчоглед или други семена.

Така наречената „средиземноморска диета”
Думата „средиземноморска диета” влезе в речника, откакто се заговори за полезни навици на хранене. За първи път колегия от експерти при Американския сенат употреби тази дума. През 1977 година тази колегия представи резултатите от проучвания показващи зависимостта между навиците на хранене и така наречените болести на цивилизацията (затлъстяване, захарен диабет, атеросклероза, инфаркт на миокарда и туморни заболявания).

Бил е създаден модел на хранене, състоящ се в наблюдение на 12 000 доброволци за продължителен период, които поемали храна с повишено съдържание на коплексни въглехидрати и намалено съдържание на наситени мастни киселини. Менюто наподобявало начина на хранене на хората от средиземноморието и включвало тестени продукти, зехтин, типичните сортове хляб, сушени зеленчуци, сирена, вино риба и малки количества месо. Благоприятното въздействие на „средиземноморската диета” се дължало на зехтина, в който има високо съдържание на ненаситени мастни киселини с една двойна връзка, което е довело до понижаване в кръвта на нивото на мастите с ниска плътност.

В този смисъл може да се направи връзката, че маслото от рапица, с неутрален вкус и по-изгодна цена, има също високо съдържание на ненаситени мастни киселини с една двойна връзка и при това съдържа 8% наситени киселини, а зехтина съдържа 16%.

Ако зехтинът не ви е по джоба или по вкуса, можете да купите масло от рапица, наричано още растително масло. Така изпълнявате също една част от „средиземноморската диета.”

Витамин Е – свободни радикали
Растителните мазнини имат различно съдържание на витамин Е (tocopherol). Заедно с бета-каротина и витамин С, той принадлежи към групата на антиоксидантите. Това са жизненоважни микроелементи, необходими за предпазване на клетките от вредното въздействие на свободните радикали.



Страдате ли от синдрома на нощното хранене

Това е сериозно хранително разстройство, резултат от хормонален дисбаланс, при който хормоните регулиращи съня, глада и стреса. Хората с подобен синдром обикновено нямат желания за ядене през деня. Но, когато дойде вечерта организмът иска всички калории, от които има нужда. Сънят е непълноценен, защото често е прекъсван то събуждане поради порив на глад. Храната в случая помага за по-лесното заспиване. Чувството на потиснатост и безпокойство е постоянно.
Според проучванията синдромът на нощното хранене засяга около 15% от възрастните по света и около 10% от хората със затлъстяване и наднормено тегло.
Ако подозирате, че страдате от подобно хранително разстройство потърсете лекарска помощ навреме. Не подценявайте това състояние, защото нощното хранене влияе много зле върху фигурата ви, тъй като метаболизмът се забавя след 19 часа и храната се смила много по-трудно.

Защо да даваме вечерята на неприятеля

Познаването на биоритмите е от значение за тези, които биха желали чрез подходящ хранителен режим да коригират телесното си тегло.

През деня при човека преобладава образуването и натрупването на мазнини, а през нощта – тяхното разграждане. На тази основа можем да препоръчаме на водещите застоял живот и с наднормено тегло следния режим на хранене: три хранения на ден – обилна закуска, нормален обяд и оскъдна вечеря. Такъв режим следва да доведе до намаляване или поне до задържане на теглото. Храната приета през деня на закуска и на обяд, задоволява непосредствените енергетични нужди на организма, а излишъкът се складира под формата на мастна тъкан поради високото образуване на мазнини през деня. През нощта в кръвта се увеличава нивото на два хормона – на растежния хормон и на кортизона, които причиняват разграждане на мазнините от мастните депа (тлъстинната тъкан, която може да се опипа под кожата, корема и др.). Продуктите от разграждането на тези мазнини задоволяват енергетичните нужди на организма по време на сън. Tака при оскъдна вечеря се разграждат натрупаните през деня мазнини. По подобни препоръчаме правенето на физически упражнения вечер, когато ще бъдат много по-ефективни за разграждането на мазнините в сравнение с изпълняваните сутрин.

Намаляването или избягването на закуската или обяда няма такова значение за намаляването на теглото както вечерното хранене, защото дори при гладуване образуването на мазнини през деня е значително по-голямо, отколкото през нощта. Ако опитни лица се хранят в продължение на 5 дни веднъж дневно – една част от тях само сутрин, а друга – само вечер, хранещите се сутрин показват тенденция за намаляване на телесното тегло, а хранещите се вечер – за увеличаване на теглото. Следователно е важно не само какво и колко, но и кога ядем.

Каква е ролята на протеините във вашата диета

Протеините са важна част от всяка клетка в тялото на човека. Телата ни използват протеините, за да образуват и поддържат тъканите. Освен това те влизат и в състава на ензими и хормони. Протеините са важен елемент в изграждането на костите, мускулите, кожата.
Заедно с мазнините и въглехидратите са един от „макронутриентите”, от които тялото се нужда в по-големи количества, за да функционира правилно. Витамините и минералите те са елемент, нужни на организма в по-малки количества, и се наричат „микронутриенти”.
Но за разлика от мазнините и въглехидратите, тялото не складира протеините и следователно няма резерв, от който да се снабдява при нужда.
Животинските и зеленчуковите протеини имат общо взето еднакъв ефект върху организма. Разликата се състои в това какво доставяте на организма заедно с протеините.

Протеините са и много важен елемент, когато
става въпрос за диети и отслабване

Една пържола съдържа 36 грама протеини и е много добър избор, но освен това тя съдържа и 44 грама мазнини, 16, от които преработени. Същото количество сьомга съдържа 34 грама протеини и 18 грама мазнини, 4, от които преработени. Чаша леща ви доставя 18 грама протеини и 1 грам мазнини.
Следователно, когато избирате храни богати на протеини обръщайте внимание какво друго съдържат. Зеленчуковите източници като бобови растения и ядки ви доставят и много витамини и минерали. Най-добрите животински протеини има в рибата и птичите продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

Архив на блога