вторник, 12 януари 2010 г.

Апендикс - излишен ли е наистина?


Апендиксът е рудиментарен орган. Започва от задно-медиалната стена на сляпото черво на 2 до 4 сm под valva ileocaecalis. Средната му дължина е 7-8 сm, но варира от 2 до 20 сm. Това е описанието, което ще срещнете в повечето медицински книги. Журналистката Мирела Иванова дори използва апендиксът като метафора за безмислие в заглавието "За властниците ни културата е безсмислен апендикс" *.

Дали обаче природата е толкова глупава, че да ни натресе някакви излишни израстъци в иначе съвършенното и все още криещо тайни тяло? Екип от xирурзи и имунолози от Медицинското училище към Университета Дюк (Duke University Medical School) най-после са открили функцията на апендикса...



От десетилетия този орган в човешкото тяло се смята от медицината за излишен, защото не изпълнява никакви функции. Това е причината при определени обстоятелства той да бъде премахван - рутинна вече операция, след която пациентите продължават да живеят нормално. Характерно за апендиксът е, че възпалението в него (апендицит) се развива бързо и има животозастрашаващ характер, пише здраве.bg.

Според групата американски учени функцията на апендикса е свързана с множеството полезни бактерии, живеещи в човешкия организъм, по-точно тези от стомашно-чревния тракт. При определени обстоятелства бактериалната флора в тялото умира или е с нарушени функции. Заболявания като холера и дизентерия могат да предизвикат такова състояние. Мястото, на което е разположен апендиксът - точно под пътя на храната, показва, че той може да включи отново храносмилателната система в случай на заплаха.

Специалистите смятат, че този човешки орган е своеобразно убежище за добрите бактерии, а едновременно с това и "фабрика" за възпроизводството им.

Учени, несвързани с новата теория, я определят като "логически правилна и нелишена от смисъл" и потвърждават твърдението на групата изследователи, че е много вероятно в по-слабо развитите страни, където холерата все още се среща, апендиксът и в момента да изпълнява активно своите функции, като намалява смъртността в резултат на заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи