вторник, 3 ноември 2009 г.

Парфюмът – историята на един прелъстител

Парфюмът издава за жената повече, отколкото тя самата знае за себе си. Историята на парфюма започва от дълбока древност. Названието „парфюм“ произлиза от латинската фраза “per fumum” - “през дима”.

Египетски папируси отпреди 3000 години разкриват сведения за жените на фараоните, които щедро се възползвали от благовонните свойства на различни ароматни масла.

Парфюмът, който все още не бил получил названието си, е използван и за балсамиране на фараоните, като по този начин се правело жертвоприношение на боговете. Египтяните предали знанията си за ароматите на древните гърци и римляни.

Китайците открили парфюма около VІІ век, като най-често използвали ароматни торбички. В ислямската култура парфюмът се появява през Средновековието, където предпочитали уханията от рози.

През ХVІІ век във Франция парфюмът изживява своя апогей. Използвали го за ароматизиране на почти всичко, дори вместо сапун. А дворецът на Луи ХV е наричан “Парфюмираният дворец”. Два века по-късно са произведени първите синтетични парфюми. След още век започнали да ги поставят в изискани флакони и да им дават престижни имена, така че парфюмът бил превърнат в луксозен артикул. От миналия век насам парфюмерията е изключително доходоносен бизнес, а модата в ароматните композиции на парфюмите е изцяло обърната към природата.

Как прелъстява парфюмът?

Успехът на парфюма като прелъстител се определя не само от вкуса на жените и мъжете, а и от интуицията. Уханието прониква в тялото заедно с дишането, насочва се право към сърцето, а там предизвиква привличане или отвращение, прелъстява или отблъсква.

Парфюмеристите отдавна са открили, че сексуалното привличане е свързано с това как реагираме на феромоните на другия. Всъщност ние можем за секунди да се преценим взаимно единствено по миризмата.

В едно изследване 51% от запитаните казват, че уханието ги прави по-привлекателни за противоположния пол. Жените са много чувствителни към миризмите и това важи особено през първата половина на менструалния цикъл заради хормоналната активност. Върховата точка е по време на овулацията, когато сме най-плодовити.

За да се извлече най-голяма полза от парфюма, не е нужно да прекалявате с него. Пръснете няколко капки там, където искате да ви целуват. Експериментирайте с ароматите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи